Biznis & tech

Splasnuo je Kraš-boom hrvatske burze, dionicama se trgovalo 6 puta manje nego prošlog tjedna

S 27,5 milijuna kuna trgovanja, Kraš je i dalje bio uvjerljivo najpopularnija hrvatska dionica

Na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi prekinuli trotjedni pozitivni niz, potonuvši više od 2,6 posto, ponajviše pod utjecajem korekcije cijene dionice Kraša na 900 kuna, a kako je splasnuo promet tom dionicom, smanjen je i cjelokupni promet. Crobex indeks potonuo je protekloga tjedna 2,64 posto, na 1.926 boda, a Crobex10 za 2,76 posto, na 1.143 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 42 milijuna kuna, što je 202 milijuna manje nego tjedan dana ranije. Uz to, u blok transakcijama ostvareno je još 6,4 milijuna kuna, pri čemu dionicom HT-a gotovo 4 milijuna, a povlaštenom Adrisa 2,4 milijuna. Najveći promet u redovnom trgovanju ponovno je ostvaren dionicom Kraša, 27,95 milijuna kuna. No, to je znatno manje nego u tjednu ranije, kada je njome ostvareno 154 milijuna kuna.

Rat Pivca i srpskog biznismena

Smirivanje trgovanja dionicama Kraša bilo je popraćeno i korekcijom njezine cijene za 9,5 posto, na 905 kuna. Dionice Kraša u fokusu su ulagača od 9. rujna, kada je najveći pojedinačni dioničar, Mesna industrija braća Pivac, najavila ponudu za preuzimanje. U međuvremenu, dionice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, ciparska tvrtka u vlasništvu srpskog biznismena Nebojše Šaranovića, pa je nedavno prešla prag od 20 posto dionica, čime je postala drugi najveći dioničar Kraša.

No, ta je kompanija nedavno izvijestila da nema namjeru objavljivanja dobrovoljne ponude za preuzimanje Kraša. Najveći udio u Krašu i dalje drži Mesna industrija braća Pivac, 30,37 posto dionica, dok je Kraš ESOP, koji drži 18,45 posto dionica, pao na treće mjesto najvećih dioničara Kraša.

Početkom tjedna na izvanrednoj skupštini Kraš-ESOP-a izglasana je odluka da se ne ide u zajednički nastup s Mesnom industrijom Braća Pivac u procesu preuzimanja Kraša. S prometom od 8,3 milijuna kuna slijedila je prošloga tjedna dionica Podravke, čija je cijena također znatno korigirana, za 8,85 posto, na 443 kune. Promet veći od 8 milijuna kuna ostvaren je i dionicom HT-a, čija je cijena ojačala 0,59 posto, na 169,5 kuna.

Uljanik plovidba najveći gubitnik

U fokusu investitora bila je i dionica Atlantic grupe, s prometom od 6 milijuna kuna. Cijena joj je pritom korigirana na niže za više od pet posto, na 1.270 kuna. Među najvećim gubitnicama bila je prošloga tjedna dionica Uljanik plovidbe, nakon što je ta tvrtka izvijestila o otvaranju predstečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Pazinu.

Za povjerenika u tom postupku imenovan je Boris Debelić, a ročište radi ispitivanja tražbina zakazano je za 30. siječnja 2020. Cijena te dionice potonula je 38,56 posto, na 38,4 kune. Još veći gubitak bilježila je dionica RIZ Odašiljača, za više od 39 posto, na 6 kuna. Ta kompanija izvijestila je da je Trgovački sud u Bjelovaru donio zaključak o otvaranju stečajnog postupka nad tom kompanijom, a za stečajnog upravitelja imenovan je Darko Šket.

Među likvidnijim izdanjima najveća dobitnica bila je dionica FTB turizma, s rastom cijene za 9,8 posto, na 1.680 kuna. Na Zagrebačkoj burzi prošloga se tjedna trgovalo sa 70 izdanja, pri čemu je njih 25 ostvarilo porast cijene, a 29 pad, dok 16 nije zabilježilo promjenu u odnosu na dan ranije.

Nastavite čitati