Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Središnja banka Engleske zbog inflacije povećala kamatne stope, prvi put nakon tri godine

Posljednji put su povećali kamatne stope u kolovozu 2018. godine

A pedestrian and a London bus go past the Bank of England in London on December 16, 2021. - The Bank of England hiked its key interest rate from 0.10 percent to 0.25 percent, as it seeks to combat decade-high inflation despite Omicron concerns. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
FOTO: AFP

Središnja banka Engleske (The Bank of England) podigla je kamatne stope po prvi put u tri godine u pokušaju da odgovori na rastuću inflaciju. Odbor za monetarnu politiku u kojemu je devet članova glasao je i odlučio sa 8:1 da se kamatna stopa podigne na 0,25 posto.

Stope su bile snižene na rekordno niskih 0,1 posto u ožujku prošle godine kako bi se odgovorilo na utjecaj pandemije na gospodarstvo. Ovo povećanje dolazi unatoč strahovima da bi omikron varijanta mogla usporiti britansku ekonomiju te uzrokovati manju potrošnju.

Središnja banka Engleske je posljednji put povećala kamatne stope u kolovozu 2018. godine. Tada su se popele na 0,75 posto. Dva puta su snižene na početku pandemije, u ožujku 2020.

Cijene u razvijenim zemljama porasle više od očekivanja

Iz Središnje banke Engleske su objašnjavajući ovu odluku poručili kako su cijene u razvijenim ekonomijama porasle više nego što se to očekivalo. “Omikron varijanta predstavlja rizik za aktivnosti početkom 2022. godine iako je njegov utjecaj na potrošnju i opskrbu te na inflaciju sredinom godine, još uvijek nejasan”, poručili su.

Dodali su i kako se čini da su valovi koronavriusa koji su išli jedan za drugim imali manje utjecaja na ekonomski rast nego što se očekivalo. BBC javlja kako će ova odluka o povećanju kamatne stope na 0,25 posto dovesti do toga da će građani plaćati 15 ili 10 funti mjesečno više za svoje hipotekarne zajmove, ovisno o tome za što je kamatna stopa vezana. Procjenjuje se kako gotovo dva milijuna ljudi u Velikoj Britaniji ima takve zajmove.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više