Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Stanje na zagrebačkoj burzi; svi analitičari očekuju stagnaciju Crobexa

U nedostatku vijesti iz domaćih kompanija ulagači će pratiti zbivanja na svjetskim burzama

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje slično trgovanje kao i prethodnih dana te stagnacija Crobexa, dok će u nedostatku vijesti iz domaćih kompanija ulagači pratiti zbivanja na svjetskim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa. Crobex je jučer porastao za 0,20 posto, na 2.091 bod, a Crobex10 za 0,24 posto, na 1.245 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je porastao Crobextransport, za 1 posto, dok je najviše pao, za 4,5 posto, Crobexkonstrukt. Redovni promet dionicama iznosio je 8,5 milijuna kuna, što je četiri milijuna kuna više nego dan prije.

Blagi rast indeksa

„Jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi zaključeno je blagim rastom dioničkih indeksa. Dionicama je u redovnom trgovanju ostvaren promet od 8,5 milijuna kuna, uz dva izdanja tržena milijunskim iznosima”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 2,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 1,19 posto, na 33,30 kuna. Dionicom HT-a ostvaren je, pak, promet od 1,75 milijuna kuna, a cijena joj je skliznula 0,28 posto, na 177 kuna.

Po prometu je slijedila dionica Atlantske plovidbe s 886 tisuća kuna, pri čemu joj je cijena ostala nepromijenjena na 536 kuna. Među likvidnijim izdanjima, za najvećih 1,23 posto, na 1.640 kuna, porasla je cijena dionice Atlantic grupe. Na Zagrebačkoj se burzi jučer trgovalo s ukupno 38 dionica, pri čemu je cijena njih 14 porasla, isto toliko pala, a 10 stagnirala.

Svjetske burze porasle

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,63, a pariški CAC 0,73 posto. „Objava podatka o rastu njemačkog BDP-a u proteklom kvartalu bila je u skladu s očekivanjima analitičara, dok se sentiment njemačkih potrošača mjeren GFK indeksom potrošačkog povjerenja blago oporavio”, objašnjava Jozo Leko.

Na Wall Streetu su, također, cijene dionica jučer porasle. Dow Jones ojačao je 0,60 posto, dok je S&P 500 porastao 0,95 posto, a Nasdaq indeks 1,51 posto.

„U SAD-u je objavljen podatak o slabijem od očekivanja rastu narudžbi trajnih dobara, kao i snažnom padu prodaje novih kuća, no bez većeg utjecaja na sentiment među ulagačima, čiji fokus je bio usmjeren na objavu zapisnika sa zadnje sjednice Feda na kojoj je donesena odluka o povećanju kamatnih stopa. Budući se iz zapisnika mogla iščitati spremnost čelnika Feda da i na idućim sjednicama dodatno povećaju ključne kamatne stope u cilju borbe s inflacijom, te prevladavajuće mišljenje kako je gospodarstvo dovoljno snažno da podnese podizanje kamata, američki dionički indeksi dan su zaključili rastom vrijednosti”, objašnjava Jozo Leko.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više