Biznis & tech

Stigli su podaci o hrvatskim plaćama u srpnju: unatoč krizi bile su veće nego prošle godine

Prosječna neto plaća u srpnju iznosila je 6.722 kuna, što je u odnosu na mjesec ranije ipak pad od 0,8%

Group of people wearing surgical masks and standing together, coronavirus covid-20119 prevention and safety procedures concept
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Usprkos padu BDP-a od 15,1 posto u drugom kvartalu ove godine, plaće su u srpnju na godišnjoj razini još uvijek u plusu, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Prosječna neto plaća u srpnju iznosila je 6.722 kuna, što je u odnosu na mjesec ranije, pad od 0,8% ili 52 kune. Ali u odnosu na isti mjesec prošle godine neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama nominalno je viša za 2,9% ili 188 kuna. Ako se uzme u obzir godišnja stopu inflacije u srpnju od -0,3 posto, realan rast prosječne neto plaće bio je nešto viši u odnosu na nominalni te je iznosio 3,2 posto.

Prosječna bruto plaća u srpnju iznosila je 9.172 kuna što je na mjesečnoj razini pad za nominalnih 0,8% ili 75 kuna. Promatrano u odnosu na isti mjesec prošle godine, prosječna bruto plaća ostvarila je nominalni rast od 2,6% ili 233 kune, i realni rast od 2,9%.

Najveći rast plaća u zdravstvu

“Spomenute godišnje stope nastavile su trend blagog ubrzanja plaća koji traje od travnja ove godine, navode analitičari RBA. U razdoblju od siječnja do srpnja u odnosu na isto razdoblje 2019. prosječna neto plaća iznosila je 6.724 kuna čime je zabilježen nominalan i realan rast od 2,3% odnosno 1,9%, dok je prosječna bruto plaća iznosila 9.180 kuna što je na godišnjoj razini više za nominalnih 2,2% odnosno realnih 1,8%.

Promatrano prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najveći rast prosječne neto plaće u srpnju u odnosu na srpanj 2019. zabilježen je u kategorijama Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi (9,2%), Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje (6,8%) te Obrazovanje (5,3%) dok je najsnažniji pad zabilježen kod kategorija Rudarstvo i vađenje (-3,6%), Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (-2,9%), i Ostale uslužne djelatnosti (-2,6%).

Pola zaposlenika ima plaću od 5.791 kunu ili manje

Medijalna neto plaća u srpnju iznosila je 5.791 kuna što bi, kako pojašnjavaju analitičari Raiffeisena, značilo da je polovica zaposlenika u pravnim osobama imala neto plaću jednaku ili nižu od navedene dok je druga polovica ukupnih zaposlenika imala višu. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu u srpnju je iznosila 36,23 kuna, dok je prosječna mjesečna bruto plaća po satu iznosila 49,44 kuna.

“Pod utjecajem usporavanja ekonomskih aktivnosti zbog pandemije, nepovoljna kretanja i pad na tržištu rada odrazit će se i na kretanje prosječnih bruto i neto plaća u nastavku godine. U pozitivnom će pak smjeru djelovati najavljivano smanjivanje stopa poreza na dohodak koje bi trebalo stupiti na snagu s početkom sljedeće godine”, smatraju analitičari RBA.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu