Biznis & tech

Što će se dogoditi s Trumpovim tvitovima na službenom predsjedničkom računu kad napokon ode?

Twitter je objasnio da će predsjednički @POTUS račun predati Bidenu čim prisegne

WASHINGTON, DC - MAY 26: U.S. President Donald Trump delivers remarks during an event on protecting seniors with diabetes, in the Rose Garden at the White House on May 26, 2020 in Washington, DC. The United States is closing in on 100,000 deaths in less than four months caused by the coronavirus.   Win McNamee/Getty Images/AFP
FOTO: AFP

Prošle su četiri godine otkako je prvi američki “digitalni” predsjednik predao predsjedničke ključeve Twittera Donaldu Trumpu. Odlazak Baracka Obame iz Ovalnog ureda 2017. godine bio je čas kada su prvi puta arhivirani mnogi službeni Twitter računi te profili na Instagramu i Facebooku.

Na Twitteru su računi poput [email protected] proslijeđeni Trumpu, piše Mashable. Trump je nastavio koristiti svoj osobni Twitter kao glavni komunikacijski alat. Taj će vjerojatno ostati aktivan i nakon njegovog predsjedništva, osim ako sam ne ode sa platforme.

Biden nasljeđuje profile

Sada je na Trumpu red da proslijedi službene korisničke račune, a Twitter će tvitove iz prošle administracije arhivirati pod posebnim korisničkim imenima kao i Obamin @POTUS44. Tvitovi iz protekle četiri godine tako će ostati sačuvani.

Kako smo pisali ovog vikenda, predsjednički korisnički računi trebali bi se prebaciti na novoizabranog predsjednika Joea Bidena na dan inauguracije u siječnju, čak i ako ga Trump do tada ne prizna. To uključuje račune @White House, @POTUS, @VP, @FLOTUS, @PressSec, @LaCasaBlanca, @WHLive i @Cabinet.

Ostali računi kao @StateDept proslijedit će se, te će njihovi tvitovi i dalje ostati objavljeni i ljudi će ih i dalje moći komentirati.

Stari tvitovi ostaju vidljivi

Temeljem postupka Nacionalne arhive i zapisa s Obaminom digitalnom tranzicijom, nekoliko računa unutar Trumpove administracije 20. siječnja bit će arhivirani i moći će ih se vidjeti, ali ne i komentirati.

Tako će Trumpovi tvitovi, oni Mikea Pencea, Melanije i druge dame Karen, tajnice za tisak i ostalih dužnosnika Bijele kuće i dalje biti vidljivi, ali na arhiviranim stranicama s novim korisničkim imenima.

Nastavite čitati