Biznis & tech

Što sad nakon odluke Vrhovnog suda? Aleksić savjetuje svim dužnicima, njih oko 125.000, da tuže banke i vrate svoj novac

Aleksić je najavio da će banke i njihove uprave prijaviti DORH-u

13.07.2018., Zagreb - Ustavni sud. Aktivisti i volonteri Udruge Franak na konferenciji za novinare govorili su o tome kako su postigli konacni cilj - pravomocnu presudu u kolektivnom slucaju franak, kojom je presudjeno da je valutna klauzula u svicarskim francima ugovorena na neposten nacin i zbog toga je nistetna, kao sto ne vrijede niti povecanja kamatnih stopa odlukama banaka. Goran Aleksic 
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić nije htio u utorak komentirati odluku Vrhovnog suda o odbijanju zahtjeva banaka za revizijom u slučaju kredita vezanih valutnom klauzulom uz švicarski franak (CHF), dok je Goran Aleksić iz Udruge franak preporučio je dužnicima da tuže banke.

Nisam stigao pročitati odluku, nego samo vidio naslov pa ju ne mogu komentirati, rekao je Marić u izjavi novinarima pred Banskim dvorima.

Na upit je li nakon serije odluka na nižim razinama u korist potrošača i broja podnesenih tužbi sada trenutak da se razmisli o nekom zakonskom rješenju, Marić je rekao kako se “ne bi zaletavao s nekom prevelikom ili jakom izjavom”.

Marić ne želi nagađati o budućim potezima

Znate što je učinila predzadnja Vlada, koja je zakonskim rješenjem pokušala nešto učiniti, a evidentno ima reperkusija toga, tako da dalje od toga ne idem, kazao je Marić. Upitan što bi presuda mogla značiti za banke Marić je rekao da mu je teško predvidjeti ičije poteze.

“Svatko će raditi ono što misli da treba raditi, a što se tiče efekata na državu, znate i sami od početka što je, kako je i na koji način situacija vis-a-vis države”, kazao je. Neke su banke tužile državu, postoje neki arbitražni postupci i sporovi, koji su u nekakvom svom procesu, zaključio je Marić.

Svih 125.000 dužnika sada mogu tužiti banke

Saborski zastupnik stranke Snaga i aktivist Udruge franak Goran Aleksić ustvrdio je da odluka Vrhovnog suda o odbijanju zahtjeva banaka za reviziju u slučaju kredita vezanih valutnom klauzulom uz CHF znači da svih 125.000 dužnika sada mogu tužiti banke i dobiti svoj novac.

Upitan što bi im osobno preporučio, Aleksić je rekao kako dužnici trebaju tužiti banke, do sada ima 30.000 tužbi, a u udruzi očekuju da će ih do 2023. biti više od 100.000. Najavio je da će u međuvremenu pokušati kroz saborsku proceduru progurati zakonsko rješenje za taj problem.

Aleksić kaže da će kazneno goniti banke i uprave

On od banaka očekuje “da i dalje lažu kako se presuda ne odnosi na sve dužnike, nego samo na neke, da i dalje šire spinove po medijskom prostoru, da izmišljaju i izvlače se”.

Da su bile pametne, banke bi još 2011. godine same provele konverziju, bilo bi manje štete za njih i državu. “Banke i njihove uprave su glavni krivci, zato ću ih kazneno goniti i prijaviti DORH-u zbog namjernog oštećenja hrvatskih građana, ali i države”, najavio je Aleksić.

Dužnici su izgubili ukupno 22 milijarde kuna, 7 milijardi kroz konverziju, 15 milijardi im još treba vratiti kroz sudske presude. “Zamislite da su te novce dužnici u proteklih deset godina potrošili u Hrvatskoj, bi li to utjecalo na rast BDP-a za određeni postotak i bi li to bilo dobro za državni proračun. Mislim da bi”, rekao je Aleksić novinarima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu