Što se događa s prodajom Leda? Prođe li sve po planu, to će biti najveća transakcija te vrste u Hrvatskoj

Već godinama se priča da Podravka preuzima Ledo. Hoće li se to sada i realizirati?

ZADNJA IZMJENA: ruj 27, 2020
Foto: Pixsell

Fortenova grupa, bivši Agrokor, prije nekoliko dana objavila je da je zaprimila više neobvezujućih ponuda za preuzimanje kompanija iz poslovne grupe zamrznute hrane od kojih su najveće Ledo, Frikom i Ledo Čitluk.

Nije objavljeno tko je točno zainteresiran za kupnju tih kompanija, koje se neće prodavati pojedinačno već “u paketu”, ali su navodno među zainteresiranima domaće ali i strane kompanije.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe rekao je da je u tijeku pregled ponuda, te da će odluka hoće li se ići u prodaju tog segmenta poslovanja biti donesena do sredine listopada. Iz Peruškove izjave može se zaključiti da velika neizvjesnost zbog prodaje vlada među radnicima, jer je naglasio da će odluka o prodaji biti prvo prema njima komunicirana.

Vrijednost Fortenovine zamrznute hrane 500 do 600 milijuna eura

James Pearson, glavni financijski direktor Fortenove rekao je da bi prodaja rezultirala smanjenjem duga, što bi “transformiralo financijsku poziciju” kompanije, a novac bi bio upotrebljen za investicije u ostale dijelove kompanije.

Vrijednost Fortenovine poslovne grupe zamrznute hrane kreće se između 500 i 600 milijuna eura, i ako posao prodaje bude realiziran bit će to najveća transakcija do sada, te vrste, u Hrvatskoj.

Naime, prema procijeni vrijednosti koja je napravljena 2018. godine, na temelju koje je rađena naplata potraživanja vjerovnika Agrokora vrijednost Leda procijenjena je na 280,9 milijuna eura, Frikoma na 164,7 milijuna eura te Leda Čitluk na 63,6 milijuna eura.

Priče o Podravki i Ledu traju godinama

Što se potencijalnih kupaca tiče, za sada kao glavna zainteresirana figurira Podravka. No to nije nova priča. Već godinama se pojavljuju informacije da je Podravka zainteresirana za preuzimanje Leda.

Naime, još 2012. pojavila se priča da Ivica Todorić, tadašnji vlasnik i čelni čovjek Agrokora želi prodati Ledo kako bi ojačao svoju financijsku poziciju jer je u to vrijeme bilo aktualno preuzimanje Mercatora. Todorić je tada za Ledo navodno tražio 260 milijuna eura, no do zaključenja tog posla nikada nije došlo.

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke u intervjuu za Mediaservis još je 2017. godine otvoreno je rekao da su zainteresirani za preuzimanje Leda. “Podravka je već bila iskazala ambiciju za Ledom i u budućnosti je to neka prirodna mogućnost koja se otvara… Kad dođe vrijeme, onda ćemo znati pod kojim uvjetima bi se to moglo ostvariti i tada Podravka sigurno želi biti aktivni sudionik tih procesa’, rekao je tada Pucar.

Podravka novac namjerava pribaviti dokapitalizacijom

U svibnju prošle godine, u intervjuu za lokalne koprivničke novine, Pucar je rekao da je pozicija Podravke takva da “bez problema mogu preuzeti kompaniju vrijednu 300 milijuna eura”. S obzirom na to da Fortenova, barem kako sada stvari stoje, ne namjerava kompanije koje se bave zamrznutom hranom prodavati pojedinačno, nego sve zajedno, radi se o dvostruko većem iznosu koji bi Podravka trebala prikupiti, ako se napokon želi domoći Leda.

Najjeftinije rješenje za prikupljanje kapitala za akviziciju bila bi dokapitalizacija, a da Podravka ide u tom smjeru, sugeriraju i informacije koprivničkog portala Danica, koji tvrdi da su već angažirani savjetnici koji bi trebali pomoći u tom procesu. Prema njihovim informacijama, planiraju prikupiti 200 do 250 milijuna eura, dok će se ostatak financirati kreditom.

S prikupljanjem novca ne bi trebalo biti problema s obzirom na to da u vlasničkoj strukturi Podravke dominiraju mirovinski fondovi. Najveći pojedinačni dioničar s preko 15 posto dionica je mirovinski fond PBZ CO, dok je na drugom mjestu s preko 13 posto dionica AZ mirovinski fond. Osim njih u deset najvećih dioničara su Erste Plavi, Raiffeisen i AZ profit.

Pričalo se da Adris i Atlantic žele neke od Agrokorovih kompanija

Iako u ovom trenutku Podravka izgleda kao najozbiljniji kandidat za preuzimanje Leda, vrijedi se prisjetiti da su se prije tri godine, odmah nakon kraha Agrokora, Adris i Atlantic spominjani kao mogući interesenti za preuzimanje dijelova bivšeg Todorićevog koncerna.

Adris je oduvijek imao vrlo snažnu financijsku poziciju, a iako su se nakon prodaje duhanskog biznisa snažno orijentirali na turizam, u svom portfelju imaju i Cromaris – kompaniju za uzgoj ribe, koja doduše ne predstavlja značajan dio njihovog poslovanja, radi se o relativno maloj operaciji, ali pokazuje postoji interes i za prehrambeni sektor.

Ideja da Adris i Atlantic formiraju konzorcij

U rujnu 2017. godine u medijima se pojavila vijest da Adris i Atlantic namjeravaju formirati konzorcij koji bi preuzeo dijelove Agrokora. Iz Atlantica su to odmah demantirali, no iz Adrisovog tadašnjeg priopćenja moglo se zaključiti da nisu neskloni takvoj ideji.

“Ako budu stvoreni uvjeti za to, Adris je spreman zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor, to više što je riječ o tvrtkama koje imaju poslovnu vjerodostojnost i investicijski potencijal. Uvjereni smo da bi to bilo korisno ne samo za te tvrtke nego i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini”, priopćeno je tada iz Adrisa.

Marko Repecki
Telegram autor
134 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program