Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Što se dosad zna o kolapsu jedne od najvećih američkih banaka i je li to doista uvod u krizu poput one 2008. godine

Banka Silicijske doline bila je 16. najveća u SAD-u

Police officers leave Silicon Valley Bank’s headquarters in Santa Clara, California on March 10, 2023. - US authorities swooped in and seized the assets of SVB, a key lender to US startups since the 1980s, after a run on deposits made it no longer tenable for the medium-sized bank to stay afloat on its own. (Photo by NOAH BERGER / AFP)
FOTO: AFP

Banka Silicijske doline (SVB), 16. najveća u Americi, propala je u petak ujutro i tako se upisala u povijest kao drugi najveći bankrot neke financijske institucije u povijesti SAD-a.

Američki financijski regulator naredio je njezino zatvaranje te je preuzeo kontrolu nad depozitima njezinih klijenata nakon što je banka sa sjedištem u Kaliforniji priznala da je upala u ozbiljne probleme, što je izazvalo paniku o stanju bankarskog sektora.

Neovisna vladina agencija FDIC, koja je zaplijenila njezina sredstva, funkcionira kao stečajni upravitelj, što obično znači da će likvidirati njezinu imovinu kako bi isplatila klijente, piše CNN.

Vrlo brzo je nastala panika

FDIC tvrdi da će svi osigurani deponenti imati puni pristup svojim osiguranim depozitima najkasnije do ponedjeljka ujutro. Rečeno je i da će neosiguranim štedišama sljedeći tjedan biti isplaćen predujam dijela njihovih depozita, dok će isplata ostatka ovisiti o uspjehu prodaje SVB-ove imovine.

Posrtaj SVB-a počeo je u srijedu kada je banka objavila da je prodala hrpu vrijednosnih papira te da će emisijom novih dionica pokušati prikupiti 2,25 milijardi američkih dolara za sanaciju gubitka nastalog prodajom imovine koja se našla pod utjecajem povišenih kamatnih stopa.

To je izazvalo paniku u fondovima rizičnog kapitala koji stoje iza dobrog dijela SVB-ovih klijenata, pretežno visokotehnoloških i zdravstvenih startupa, te su tvrtkama u koje su investirali savjetovali da smjesta povuku depozite iz banke.

Samo u četvrtak dionica SVB-a pala 60 posto

Dionica SVB-a je samo u četvrtak zbog nastale drame izgubila 60 posto svoje vrijednosti, a do petka ujutro odustalo se od nastojanja da se brzo prikupi kapital ili pronađe kupca. CNN piše kako je znakovit i trenutak zapljene sredstava SVB-a od strane FDIC-a, budući da se obično za takav potez čeka do zatvaranja burze toga dana.

“Stanje u SVB-u se pogoršalo tako brzo da nije moglo izdržati još pet sati”, rekao je Dennis M. Kelleher, izvršni direktor Better Marketsa. “To je zato što što su njezini štediše povlačili svoj novac tako brzo da je banka naprosto postala insolventna”, dodao je.

SVB je bio kreditni partner gotovo polovice američkih startupa iz tehnološkog i zdravstvenog sektora iza kojih stoje fondovi rizičnog kapitala, a koje su izlistale svoje dionice na burzama tijekom 2022. godine.

Agresivno povećanje kamatnih stopa

Jedan od razloga propasti SVB-a krije se u agresivnom dizanju temeljne kamatne stope američke centralne banke, Federalnih rezervi, tijekom prošle godine s ciljem obuzdavanja inflacije. Kad su prije toga Fedove kamatne stope bile blizu nule, banke su u svoje portfelje gomilale dugoročne, naizgled niskorizične državne obveznice. No, kako je Fed podizao kamatne stope, tako je i vrijednost te imovine padala, piše CNN.

“Više kamate posebno teško pogađaju tehnološki sektor, snižavajući vrijednost tih dionica i otežavajući prikupljanje sredstava”, rekao je glavni ekonomist Moody’sa Mark Zandi.

To je potaknulo mnoge tehnološke tvrtke da povuku depozite koje su držali u SVB-u kako bi financirale svoje poslovanje. “Više stope također su smanjile vrijednost drugih vrijednosnih papira koje je SVB trebao isplatiti štedišama”, dodao je Zandi.

Unatoč panici, vjerojatno neće biti domino efekta

Unatoč inicijalnoj panici na Wall Streetu, analitičari kažu da kolaps banke Silicijske doline vjerojatno ipak neće pokrenuti domino efekt koji je zahvatio bankarsku industriju tijekom financijske krize 2008. godine nakon propasti Lehman Brothersa.

“Banke koje su sada u problemima su premale da bi predstavljale značajnu prijetnju širem sustavu”, smatra Zandi.

“Svi na Wall Streetu su znali da će se povećanje kamatnih stopa na kraju na nekome prelomiti, a upravo sada to ruši male banke”, rekao je, pak, Ed Moya, viši tržišni analitičar u Oandi.

Najveća propast nakon Washington Mutuala

Iako relativno nepoznata izvan Silicijske doline, SVB je bila među 20 najboljih američkih komercijalnih banaka, s 209 milijardi dolara ukupne imovine na kraju prošle godine, prema FDIC-u. To je najveći zajmodavac koji je propao nakon pada Washington Mutuala u 2008. godini.

“Ovo je noć i dan u odnosu na globalnu financijsku krizu od prije 15 godina”, smatra Mike Mayo, stariji bankovni analitičar Wells Fargo. Tada su, tvrdi, “banke preuzimale pretjerane rizike, a ljudi su mislili da je sve u redu. Sada su svi zabrinuti, ali ispod površine banke su otpornije nego što su bile.”

‘Ovo je odraz raširenijeg problema’

“Institucionalni izazovi SVB-a odražavaju veći i rašireniji sistemski problem: bankarska industrija počiva na toni imovine s niskim prinosom koja je, zahvaljujući prošlogodišnjim povećanjima kamata sada duboko pod vodom – i tone”, smatra Konrad Alt, suosnivač Klaros grupe.

On procjenjuje da je povećanje kamata “efektivno izbrisalo približno 28% cjelokupnog kapitala u bankarskoj industriji od kraja 2022. godine.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više