Stožer je odgovornost oko novih mjera senzacionalno prebacio na ugostitelje; kako uopće mogu izbjeći goleme kazne?

'Mi nismo epidemiolozi da možemo odlučivati o mjerama', kaže za Telegram riječki ugostitelj Vedran Jakominić

ZADNJA IZMJENA: lis 13, 2020
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Zbog porasta broja pozitivnih testova na koronavirus Stožer Civilne zaštite odlučio je postrožiti protuepidemijske mjere, koje će najteže pogoditi ugostiteljske objekte. Naime, u sklopu postrožavanja mjera uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenom prostoru, pa tako i u kafićima, a prema neslužbenim informacijama bit će određeno i da na svaka četiri četvorna metra objekta dolazi samo jedan gost, te da stolovi moraju biti međusobno udaljeni tri metra.

Osim što im je zbog protuepidemijskih mjera posao u padu, ugostitelje posebno smeta to što se odgovornost za njihovo provođenje prebacila na njih. Dovedeni su u situaciju da se moraju sukobljavati s ionako malobrojnim gostima, od kojih se neki možda ne žele pridržavati mjera, ali je odgovornost za njihovo ponašanje na ugostiteljima. Kazne za nepridržavanje mjera kreću se od 20 do 70 tisuća kuna.

Teret provođenja mjera se prebacuje na ugostitelje

Vedran Jakominić, riječki ugostitelj i član udruge Glas poduzetnika kaže da je razočaran što se uz sve probleme koje imaju zbog pada poslovanja, još i teret provođenja mjera prebacuje na njih.

“Mi nismo epidemiolozi da možemo odlučivati o mjerama, ali je jako bitno naglasiti da je posao ugostitelja da stvorimo gostu ugodno okružje, da se osjeća ugodno i sigurno, ali nismo u poziciji igrati se policije i razočarani smo što se teret pokušava prebaciti na nas”, kaže Jakominić.

Bez posla bi moglo ostati 20 tisuća ljudi

Anketa čije rezultate je Glas poduzetnika objavio početkom rujna, a koja je rađena na 500 ugostitelja iz cijele zemlje pokazala je da ih čak 60 posto ima pad prometa veći od 50 posto, a gotovo 40 posto ih smatra da neće opstati do sljedeće sezone. Oko 80 posto ih smatra da će morati otpuštati radnike, pa se procjenjuje da bi 20 tisuća ljudi moglo ostati bez posla.

Na pitanja strahuju li od kazni, ako se gosti ne budu pridržavali mjera Jakominić odgovara – ne. “Toliko smo već potrošeni, iscrpljeni i paralizirani da nas više nije strah ničega.”

Upozorava i da zbog loše situacije, neizvjesnosti, mnogi imaju problema s mentalnim zdravljem, da su očajni. Kaže da je to činjenica koju se ne smije zanemariti. “Mislim da je ovo sve otišlo predaleko, da nema organiziranog vodstva. Čini mi se da oni koji nas vode nemaju nikakav plan. Imam osjećaj kao da se svi u zadnje vrijeme bave ugostiteljima, ali ne tako da nam se pomogne. Novca nema, nemamo ga nigdje ni posuditi, a troškovi su ostali…”, kaže Jakominić.

Hoće li inspekcije biti jednako brutalne kao u travnju?

Provođenje mjera kontrolirat će inspektori Civilne zaštite, ali i Državnog inspektorata. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je i da je glavni državni inspektor Andrija Mikulić bio uključen u proces donošenja mjera. S Državnim inspektoratom ugostitelji su imali vrlo neugodno iskustvo u travnju, nekoliko tjedana nakon početka lockdowna.

Naime, tada su se mnogi ugostitelji pokušali spasiti organizacijom dostave ili drive-in usluge, nakon čega je nekoliko desetaka lokala zatvoreno jer je inspekcija procijenila da ne zadovoljavaju uvjete. Na kraju je, pod pritiskom javnosti, inspekcija odustala od zatvaranja.

Ostaje za vidjeti hoće li i sada inspekcije biti jednako brutalne, pa naplaćivati kazne od 70 tisuća kuna, ako nekom gostu visi maska ispod nosa, ili je udaljenost stolova pet centimetara manja od propisane.

Marko Repecki
Telegram autor
134 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program