Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Strmoglavi pad vrijednosti kriptovaluta zbilja nije iznenađenje. Cijela priča ionako je bazirana na teoriji veće budale

Gubici su ogromni, pogotovo za ulagače koji su ušli kad je tržište bilo na vrhuncu

Sve što se događalo u posljednjih godinu dana vezano za kriptovalute upućivalo je na to da će se tržište opasno pregrijati. Situacija je jako podsjećala na sve ono što se događalo na Zagrebačkoj burzi, tamo negdje 2006 do 2007. godine, nakon javnih ponuda dionica INA-e i Hrvatskog telekoma, kada je na tržište - motiviran brzom i lakom zaradom - ušao golem broj malih ulagača koji su cijene dionica podigli u nebo.

Brojni ulagači u kriptovalute proteklih dana doživjeli su otrježnjenje, nakon što je došlo do strmoglavog pada njihove vrijednosti. Bitcoin, najpoznatija kriptovaluta, potonula je ispod 20 tisuća dolara, što je pad od preko 70 posto u odnosu na prošlu zimu. Naravno, pala je vrijednost i gotovo svih drugih “coinovaa”, a gubici su ogromni, pogotovo za one ulagače koji su ušli kada je tržište bilo na vrhuncu.

Sve što se događalo u posljednjih godinu dana vezano za kriptovalute upućivalo je na to da će se tržište opasno pregrijati. Situacija je jako podsjećala na sve ono što se događalo na Zagrebačkoj burzi, tamo negdje 2006 do 2007. godine, nakon javnih ponuda dionica INA-e i Hrvatskog telekoma, kada je na tržište – motiviran brzom i lakom zaradom – ušao golem broj malih ulagača koji su cijene dionica podigli u nebo.

Pounje trikotaža ili Dogecoin

Oni koji su tada pratili burze sjetit će se kako su se svaki tjedan tražile nove “prilike” za ulaganja, na internetskim forumima “pumpale” cijene dionica beznadnih firmi… Pounje trikotaža, Hoteli Omišalj, nekakve pilane Brestovac – sve se tada činilo kao atraktivno ulaganja i od svega se očekivala zarada od nekoliko stotina posto u mjesec do dva.

Na tržištu kriptovaluta sada se dogodilo nešto slično. Svako malo pojavio se neki novi “coin”, neki novi projekt. Na kraju je na tržištu bilo oko 10 tisuća različitih coinova. Forume su naprosoto zamijenile društvene mreže i YouTube kanali, dok se tražilo sljedeći coin čija će se vrijednost udeseterostručiti, barem do kraja godine, ako ne do kraja mjeseca.

Doprinos histeriji dao je i Elon Musk

Stvaranju histerije pridonijela su i neka poznata imena, poput Elona Muska, koji je na Twitteru promovirao Dogecoin. Svaki put kad bi ga spomenuo, krenula je rasti vrijednost te kritovalute.

Inače, dogecoin je nastao iz zafrkancije, kao parodija Bitcoina. Jedan od ulagača pokrenuo je i tužbu protiv Muska, smatrajući da je ovaj koristio svoju poziciju najbogatijeg čovjeka na svijetu kako bi manipulirao vrijednošću dogecoina i na tome zaradio.

S druge strane, legendarni investitor Warren Buffet smatra da su kriptovalute potpuno bezvrijedne. Buffet je poznat po tome što nije špekulant. Kod odabira ulaganja traži kompanije za koje smatra da su podcijenjene, te gleda perspektivu njihova razvoja, tako da zapravo i ne čudi da mu je nešto poput kriptovaluta duboko odbojno.

Buffett smatra da su kriptovalute bezvrijedne

Buffett smatra da kriptovalute nemaju intrinzičnu vrijednost. Za razliku od klasičnog poduzeća, koje nešto radi, proizvodi, ima nekakve prihode, dobit, imovinu, isplaćuje dividendu, kod kriptovaluta, prema Buffettu, jedino ćemu se ulagač može nadati jest pojavljivanje nekog drugog tko će od njega otkupiti coinove po većoj cijeni. I ništa drugo.

Upitna mu je i uloga kriptovaluta kao novca. Buffet smatra da kriptovalute ne zadovoljavaju uvjete nužne da bi ih se smatralo valutama. Priznaje da mogu služiti za transfer novca, ali ne vidi u tome posebnu vrijednost u odnosu na druge načine slanja i primanja novca.

Sličnog je stava i Bill Gates, osnivač Microsofta, koji kaže da se cijela priča bazira na “teoriji veće budale”. Odnosno, da ljudi mogu zaraditi i na nečem bezvrijednom, ako nađu nekoga tko im je spreman to platiti.