Dosta je startupova čija vrijednost brzinski raste, a ovo je 8 američkih vrijednih više od 10 milijardi dolara

Od Dropboxa, Pinteresta, SpaceX-a i WeWorka do Ubera...

ZADNJA IZMJENA: sij 3, 2017

U proteklih nekoliko godina znatno je porastao broj privatnih kompanija s valuacijama iznad milijardu dolara, takozvanih jednoroga. No, s obzirom na njihov superbrzi rast, sada smo u situaciji da imamo previše startupa koji su postali jednorozi, pa je, piše Business Insider, stvorena nova kategorija: dekarozi, odnosno kompanije čija je vrijednost procijenjena na više od 10 milijardi dolara.

Riječ je o globalno prisutnim tehnološkim divovima poput Ubera i Airbnba koje ostaju u privatnom vlasništvu i prikupljanju milijunske investicije te dosežu sve veće i veće valuacije. U nastavku je osam američkih startupa u elitnom klubu najvrednijih.

8. Dropbox
Valuacija: 10 milijardi dolara

Dropbox Drew Houston, Steve Jennings/Getty Images for TechCrunch/AFP AFP

Dropbox je dosegnuo valuaciju od deset milijardi dolara 2014. godine, nakon investicijske runde u kojoj je prikupljeno 617 milijuna dolara. U međuvremenu, prošlogodišnjim lansiranjem Dropbox Enterprise kompanija je prebacila fokus na na poslovne korisnike. Prošle su godine počeli rezati raskošne beneficije svojih zaposlenika koji su firmu po osobi stajali oko 25 tisuća dolara godišnje.

Ne objavljuju financijska izvješća, no pisalo se da su prošle godine ostvarili oko 500 milijuna dolara prihoda. Izvršni direktor Drew Houston u lipnju je izjavio da je kompanija posluje pozitivno, što je za brzorastuću tehnološku kompaniju ozbiljno postignuće. Dosta se pričalo i tome da će Dropbox u 2017. izaći na burzu, no u kolovozu je Business Insider objavio da konačna odluka o IPO-u još nije donešena.

7. Pinterest
Valulacija: 10,47 milijardi dolara

Pinteres CEO Ben Silbermann / AFP PHOTO / Josh Edelson AFP

U svibnju 2015. Pinterest je prikupio 533 milijuna dolara od važnih investitora, primjerice venture fonda Andreessen Horowitz, First Mark i Goldman Sachsa, pri čemu se valuacija firme popela na 10,47 milijardi dolara. Platforma koja funkcionira kao virtualni katalog ideja ima oko 100 milijuna mjesečno aktivnih korisnika, od kojih je pola van granica Sjedinjenih Država.

Kompanija je u proteklih nekoliko mjeseci fokus proširila tržišta poput Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Japana i Brazila, i udvostručila rast oglašavnja na platformi. I za Pinterest se cijelu 2016. šuškalo da je na pomolu izlistavanje na burzi, a kompanija je u listopadu dobila prvog financijskog direktora, što je signal da bi IPO mogao biti dosta blizu.

6. SpaceX
Valuacija 12 milijardi dolara

Elon Musk, CEO and CTO of SpaceX, Scott Olson/Getty Images/AFP AFP

Nakon investicije od milijardu dolara od investicijskog fonda Fidelity i Googlea u siječnju 2015. SpaceX Elona Muska dosegnuo je valuaciju od 12 milijardi dolara. Zatim, godinu dana kasnije, SpaceX je ušao u povijest lansiranjem rakete Falcon 9 u svemir, dostavom satelita i sigurnim prizemljenjem na zemlju. Uspjeh lansiranja i slijetanja dokazao je kako je moguća upotreba raketa za višestruko korištenje.

Ipak, 2016. je bila prilično teška godina za kompaniju. U listopadu, raketa je tijekom testiranja eksplodirala, i pritom uništila Facebookov satelit. SpaceX u međuvremenu odgodio upotrebu moćnijeg raketnog sustava Falcon Heavy i odgodio lansiranja s posadom NASA-e do 2018.

5. WeWork
Valuacija: 16,9 milijardi dolara

Coworking startup zatvorio je u listopadu investicijsku rundu od 690 milijuna dolara i s 16,9 milijardi dolara, postao peti najvredniji startup u Sjedinjenim Državama. Doduše, u srpnju su isplivale informacije da kompanija smanjuje projekcije prihoda za 14 posto, a zaposlenicima govore da malo povedu računa oko raspolaganja novcem.

Prošle su godine imali još ponešto problema. Mogli bi dobiti službenu prijavu vladine agencije za zaštitu prava radnika (National Labor Relations Board), koja je od suda zatražila da startupu naredi da promjene kadrovsku politiku koja zaposlenicima zabranjuje zajedničke tužbe.

4. Snap
Valuacija: 18,19 milijardi dolara

Snapchat CEO Evan Spiegel, Michael Kovac/Getty Images for Vanity Fair/AFP AFP

Bivši Snapchat, sada samo Snap, u studenom je bez prevelike pompe podnio zahtjev za izlistavanje na burzi prema kojem bi se vrijednost kompanija mogla popesti na 25 milijardi dolara (neki čak tvrde da su bliže četrdeset milijardi). Kompanija IPO-om navodno želi prikupiti do četiri milijarde svježeg kapitala. Prvu veliku promjenu u poslovanju napravili su lansiranjem Spectacles, naočala s ugrađenom kamerom. Time su prestali biti startup koji je razvio mobilnu aplikaciju i ušli u svijet razvoja hardvera. Snap se sada naziva kamera kompanijom.

Aplikacija Snapchat i dalje ostaje jedna od najpopularnijih interentskih paltformi, i za korisnike i novac oglašivača bore se s Facebookom, Twitterom i Googleom. Prema njihovim projekcijama, ove će godine imati prihode od oglašavanja megdje između 250 i 350 milijuna dolara.

3. Palantir
Valuacija 20,53 milijardi dolara

Alexander Karp, Palantir Technologies, Scott Olson/Getty Images/AFP AFP

Big data startup Palantir je privukao gotovo dvije milijarde dolara investicije, čime je prošle godine dosegao valuaciju od 20 milijardi dolara. Ali unatoč objavljenih 1,7 milijardi dolara prihoda iskazanih 2015. u poslovnim knjigama, Palantir možda još uvijek nije profitabilan. Jedan od najtajanstvenijih startupa navodno je u lipnju od zaposlenika otkupio 225 milijuna dolara vrijednih dionica u zamjenu za njihovu šutnju.

Iza Palantira stoji CIA-in venture fond, navodno rade s državom, a u nekom trenutku spominjalo ih se u kontekstu zviždača Edwarda Snowdena i njegovih otkrića o špijunaži. Navodno su imali veze s otkrivanjem lokacije Osame Bin Ladena i nakon terorističkog napada na maratonu u Bostonu, pomagali su policiji u snalaženju kroz masivne količine video materijala i pronalaženju napadača.

2. Airbnb
Valuacija: 30 milijardi dolara

Airbnb Founder & CEO Brian Chesky Frazer Harrison/Getty Images for Airbnb/AFP AFP

Platforma je imala dosta zahtjevnu 2016. no i dalje su drugi najvredniji startup u Sjedinjenim Državama. U kolovozu imalu su golemu investicijsku rundu od 850 milijuna dolara i dosegli valuaciju od 30 milijardi dolara. Malo nakon toga, startup je uklizao u pravne bitke sa svoja dva najvažnija grada, San Franciscom i New Yorkom.

U listopadu, njujorški gradonačelnik Andrew Cuomo je potpisao zakon koji zabranjuje oglašavanje smještaja na manje od trideset dana ako stanar u njemu nije prisutan. U studenom krenuli su pravni problemi u San Franciscu jer je sud odlučio da gradski propis koji traži registar domaćina ne podliježe zakonu o slobodi govora. Svemu tome unatoč, kompanija nije usporila. Lansirali su novu uslugu Trips, kojom Airbnb želi postati kompletna online putnička agencija, odnosno jedini servis koji vam treba za planiranje putovanja.

1. Uber
Valuacija 68 milijardi dolara

Uber ne samo da je najvredniji startup u Sjedinjenim Državama nego i globalno. Drugi iza njega na svijetu je kineski Xiaomi, s 20 milijardi dolara manjom valuacijom. Servis za prijevoz je u 2016. prikupio nekoliko milijardi doalra investicije, uključujući 3,5 milijardi dolara od investicijskog fonda Saudijske Arabije.

No startup je zaključio važan sporazum s kineskim rivalom Didi Chuxing, kojim je Didi investirao u Uber globalno i preuzeo njihov biznis u Kini u spajanju teškom 35 milijardi dolara. Uber je sada fokusiran na širenje testiranja samovozećih automobila i borbu s konkurencijom u Jugoistočnoj Aziji.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program