Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Sveučilište u Rijeci nabavlja prvo supperačunalo u Hrvatskoj vrijedno 45 milijuna kuna

Riječkom Sveučilištu stigla već tri upita tvrtki koje ga žele koristiti

21.01.2015., Rijeka -  Prorektor za informatizaciju Sveucilista u Rijeci prof. dr. Zlatan Car koji je uveo antiplagijat softver, a kojim ce se kontrolirati studentski radovi. 
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Prije nekoliko dana potpisan je ugovor o kupnji 45 milijuna kuna vrijednog superračunala, imena Bura, između Sveučilišta u Rijeci i tvrtke SmartIS. Slovenski SmartIS je posao izgradnje, kako kažu, najsnažnijeg računala u jadranskoj regiji dobio putem javnog natječaja kao najpovoljniji ponuđač, i Bura je već treće superračunalo koje gradi.

Prema priopćenju tvrtke SmartIS, prošle su godine isporučili računalo Rudolf na Fakultet za informacijske študije u Novom Mestu, a sudjelovali su u postavljanju Ljubljanskog superračunalnog centra ADRIA na ljubljanskom Turboinštitutu. Bura će biti stavljena u pogon u listopadu ove godine, a prema svojim mogućnostima, plasirat će riječko Sveučilište na 32. mjesto među istraživačkim ustanovama i na 59. mjesto među sveučilištima te ukupno se rangira kao 249 najbrže računalo na svijetu.

Povodom potpisivanja ugovora, Prorektor za informatizaciju i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci dr. Zlatan Car, rekao je da će “znanstvenici iz cijele Hrvatske dobiti infrastrukturu koja će im omogućiti ravnopravne mogućnosti s ostalim znanstvenicima u Europskoj uniji i svijetu”.

Bura je prvo superračunalo u Hrvatskoj

Bura će, prenosi banka.hr, biti prvo superračunalo računalo u Hrvatskoj i najmoćnije u jadranskoj regiji, a namijenjen je prvenstveno našim znanstvenicima u projektima istraživanja i razvoja. Nabavka računala ovakve snage samo je prva faza projekta Razvoj istraživačke infrastrukture u kampusu Sveučilišta u Rijeci, a u okviru kojeg će Sveučilište u Rijeci povlačenjem 24 milijuna eura iz EU fondova opremiti četiri laboratorija.

Stigla tri upita tvrtki iz Hrvatske

Prema pisanju portala Poslovnog dnevnika, dr. Zlatan Car kaže da su ni tjedan dana nakon potpisivanja ugovora o isporuci Bure, stigla već tri upita tvrtki iz Hrvatske koje žele koristiti njegove kapacitete u svrhu istraživanja. Dodaje da su ovakva računala dobra za izradu simulacija u različitim istraživanjima od istraživanja nafte preko crash testova automobila pa sve do simulacija djelovanja novih lijekova.

Tehničke specifikacije

Superračunalo se bazira na serveru Bull bullx DLC B720, s hlađenjem toplom vodom, i jedinom koje koristi 16-procesorsku Intelovu tehnologiju. Ti serveri su napravljeni za simetrično multiprocesiranje, što će Bura koristiti upravo u svrhu navedenih istraživanja i simulacija iz područja tehnologije, biotehnologije, medicine i srodnih znanosti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više