Biznis & tech

Svi pišu o Bakićevoj crowdfunding kampanji, a mi smo izvukli neke najvažnije stvari o 'STEM revoluciji'

U dva dana prikupljeno je više od 130.000 dolara

FOTO: YouTube/screen shot

Nenad Bakić u utorak je pokrenuo crowdfunding kampanja ‘STEM revolucija’ koja je, prije nego što su se mnogi stigli uopće osvrnuti na nju, prikupila više od 130.000 dolara. Među donatorima su i predsjednica CISEx-a Tajana Barančić, poduzetnik Saša Cvetojević, Luka Abrus i Viktor Marohnić iz startupa Five, osnivač Nanobita Alan Sumina, cijenjena menadžerica i podzetnica Ivana Šoljan i mnogi drugi.

Prikupljeni novac će tisućama hrvatskih učenika omogućiti da naprave prve korake u programiranju. Ljudi koji stoje iza kampanje već neko vrijeme rade genijalne stvari na području obrazovanja. Izvukli smo najvažnije stvari o cijeloj priči.

1. Što je STEM?

STEM je skraćenica engleskih riječi Science Technology Engineering i Mathemathics. Pojam se u kontekstu školstva kolokvijalno koristi kao zbirna imanica za skupinu predmeta iz prirodnih znanosti. Zanimanja iz STEM područja u Hrvatskoj su deficitarna i skraćenica se često koristila u javnoj raspravi oko kurikularne reforme.

2.Što je IRIM?

Insitut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) je privatno financirana udruga koja školama i udrugama za rad s mladima donira opremu na kojoj učenici mogu naučiti osnove robotike i automatike.

Do siječnja prošle godine donirali su opremu šezdesetak ustanova. Udrugu su osnovali Nenad i Rujana Bakić.

3. Što je Croatian Makers liga?

Croatian Makers liga je projekt IRIM-a kojem je cilj “omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu “.

Radi se zapravo o natjecanju u robotici u kojem mogu sudjelovati škole i centri koji rade s mladima, a svi sudionici od lige dobiju edukacijskog robota mBot-a. U natjecanje se do sada uključilo 360 škola i ustanova s više od 8000 učenika, a donirano je 18.000 robota.

4. Što je STEM revolucija?

Prije par dana inicijativa Croatian Maker pokrenula je kampanju “BBC micro:bit — STEM revolucija u školama” u sklopu koje se crowfundingom prikupljaju sredstva za kupnju i doniranje micro:bit džepnih računala, alata na kojem će učenici moći vježbati osnove kodiranja.

Kampanja je u manje od 24 sata premašila početni cilj od 60.000 dolara, a do danas oko podne prešli su i drugi prag od 100.000 dolara, novac dovoljan da se u projekt uključi 500 ustanova u Hrvatskoj.

Donirati možete ovdje.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu