Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Svi pričaju o ChatGPT-u, genijalnom novom chatbotu. Hoće li zbilja moći zamijeniti novinare i programere?

Napredni chatbot postao je viralan preko vikenda. Neki kažu da je on početak kraja Googlea, drugi ističu da je pun problema

Image: 338909109, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Hoće li novinari, programeri i profesori ostati bez posla kroz samo par godina zbog novog chatbota ChatGPT, iza kojeg stoji OpenAI, neprofitna organizacija za umjetnu inteligenciju? Pa, kako piše Guardian, taj scenarij nije isključen, s obzirom na to koliko je ChatGTP zadivio promatrače svojom sposobnošću pisanja, vještinom u složenim zadacima i jednostavnošću korištenja.

ChatGPT je najnovija evolucija umjetne inteligencije GPT, specijalizirane za generiranje teksta. U svojoj prijašnjoj verziji, GPT3 je već zadivio čitatelje Guardiana, budući da je generirao članak-komentar poput novinara.

Impersionirao je znanstvenike

No, ChatGPT je znatno uznapredovao. Lansiran prošlog tjedna, ChatGPT je chatbot, koji je razvijen kako bi koristio umjetnu inteligenciju OpenAI-ja. Na svojim stranicama OpenAI navodi da je ChatGPT namijenjen interakciji s korisnicima “u obliku razgovora”. “Format dijaloga omogućuje ChatGPT-u da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje pogreške, izazove netočne premise i odbije neprikladne zahtjeve”, stoji na web stranici.

Chatbotovi nisu nova tehnologija, a većina nas se susrela s njima kada smo slali razne upite, na primjer korisničkim službama teleoperatera. Međutim, ti chatbotovi su poprilično rudimentarni, a najčešće ne koriste nikakvu umjetnu inteligenciju, stoga ih se teško može svrstati u isti koš s botovima poput ChatGPT. ChatGTP je već impresionirao mnoge znanstvenike sa svojom sposobnosti oponašanja ljudskog jezika i sposobnosti vođenja koherentnog razgovora, s pružanjem bitnih i točnih informacija.

Sustav je trenutno preopterećen zbog popularnosti

Premda je ChatGPT dostupan javnosti za isprobavanje, stranica navodi kako je “trenutno preopterećen”, te da “provjerimo kasnije”. Međutim, društvene mreže su pune screenshotova razgovora i interakcija s botom, koji su ponekad bizarni, a ponekad smiješni, dok su gotovo uvijek impresivni. ChatGPT odgovara na upite na jednostavan i jezgrovit način.

U primjeru koji je objavio Amjad Masad, direktor tvrtke Replit koja gradi softver za kolaborativno programiranje, ChatGPT nije samo uklonio greške iz računalnog koda, već je i objasnio u čemu je bio problem, te kako ga riješiti.

U drugom, nešto zabavnijem primjeru, korisnik Twittera Keith Wynroe je od ChatGPT-a tražio da mu pojasni što je AI Alignment, no da pritom oponaša osobu koja ne može prestati pričati o tome “koliko su velike bundeve koje je uzgojio”. ChatGPT u objašnjenje kreće sasvim ozbiljno, pa pojašnjava da se AI Alignment “odnosi na problem osiguravanja da inteligentni agent, kao što je AI, djeluje na način koji je usklađen s postavljenim ciljevima i vrijednostima”, što je vrlo kvalitetan opis. Potom poprilično opušteno počinje pričati o golemim bundevama, pa se tu i tamo vrati na temu AI Alignmenta.

U trećem primjeru, ChatGPT je objašnjavao što je zero point energy, pojam koji Wikipedija opisuje kao “najniža moguća energija koju kvantno mehanički sustav može imati”. ChatGPT je i taj pojam suvislo i točno pojasnio, no u stilu mačke, što je od njega i tražio Jeff Yang, kolumnist CNN-a.

 

ChatGPT je ekspert za Pokemone

Neki su teoretizirali da bi Google mogao izgubiti svoju vrijednost i popularnost zbog ranog uspjeha i sposobnosti ovog chatbota. Darrell Etherington, glavni urednik portala TechCrunch, opisao je pretraživanje i interakciju s ChatGPT-om “jednostavnom kao da korisnik zabušava na poslu s kolegom ili komunicira s agentom korisničke podrške na nekoj web stranici”.

U svojem testiranju, Etherington je od ChatGPT-a tražio da mu detaljno pojasni karakteristike, prednosti i nedostatke pojedinog tipa Pokemona.

“Primijetite da nisam bio nimalo detaljan sa svojim upitom. Moj upit je maksimalno pojednostavljen, ali i dalje dovoljno detaljan da budem jasan oko toga što tražim. Rezultat je upravo ono što sam tražio, a ne popis stvari koje mi vjerojatno mogu pomoći da pronađem ono što tražim ako sam voljan uložiti vrijeme. Potencijal da nešto poput OpenAI-jevog ChatGPT-a na kraju zamijeni tražilicu poput Googlea nije nova ideja, ali ova isporuka OpenAI-jeve temeljne tehnologije najbliža je aproksimacija tome kako bi to zapravo funkcioniralo u potpuno razrađenom sustavu. Google bi trebao biti uplašen”, zaključuje Etherington.

Ograničenja bota je lako izbjeći

Premda su ovi primjeri impresivni i fascinantni, tvorci ChatGPT-a upozoravaju korisnike da sustav “povremeno može proizvesti netočne informacije”, te “povremeno može proizvesti štetne upute ili pristran sadržaj.”

Guardian u svom zaključku testiranja piše da je ChatGPT dobar u samocenzuriranju i u shvaćanju kada mu se postavi nemoguće pitanje. “Upitan da opiše što se dogodilo kada je Kolumbo stigao u Ameriku 2015. godine, stariji modeli su možda svojevoljno predstavili potpuno izmišljenu priču, ali ChatGPT prepoznaje neistinu i upozorava da bi svaki odgovor bio izmišljen”, navodi Guardian.

Ograničenja je lako izbjeći

Kažu i kako ChatGPT može u potpunosti odbiti odgovoriti na upite. Ako ga se pita savjet o krađi automobila, bot će reći da je “krađa automobila ozbiljan zločin koji može imati teške posljedice”, pa umjesto toga dati savjet poput “korištenje javnog prijevoza”.

No, ograničenja bota je poprilično lako izbjeći. Guardian je ChatGTP pitao za savjet kako pobijediti misiju krađe automobila u izmišljenoj VR igrici pod nazivom Car World. ChatGPT je korisnicima dao detaljne upute o tome kako ukrasti automobil, a odgovorio je i na sve konkretnija pitanja, poput toga kako onemogućiti imobilizator, kako spojiti žicu na motoru i kako promijeniti registarske pločice. ChatGPT je pritom inzistirao na tome da je savjet samo za korištenje u igri Car World.

Obučavao se na golemom uzorku tekstova

ChatGPT se obučavao na golemom uzorku tekstova koji se nalaze na internetu, uglavnom bez izričitog dopuštenja autora korištenog materijala. To je pak dovelo do kontroverzi, a neki tvrde da je tehnologija najkorisnija za “pranje autorskih prava”, odnosno, stvaranje djela izvedenih iz postojećeg materijala bez kršenja autorskih prava, navodi Guardian.

Pomalo neočekivani kritičar ChatGPT-a bio je Elon Musk, koji je jedan od suosnivača OpenAI-ja. Musk je zbog sukoba interesa između organizacije i Tesle morao napustiti svoje mjesto u upravi OpenAI-ja. U objavi na Twitteru u nedjelju, Musk je otkrio da je organizacija “imala pristup Twitterovoj bazi podataka”, ali da je on “to zasad stavio na pauzu”. “Moram razumjeti više o strukturi upravljanja i planovima prihoda u budućnosti. OpenAI je pokrenut kao open-source i neprofitna organizacija. Ni jedno ni drugo još uvijek nisu istiniti”, dodao je Musk.

Chatbotu nedostaje još mnogo toga

U svojem drugom tekstu u kojem detaljnije objašnjavaju ChatGPT, Guardian se pozabavio pitanjem može li ChatGPT zaista zamijeniti ljude. Pišu kako su sveučilišni profesori u danima nakon objave bota generirali odgovore koji bi dobili najviše ocjene, kada bi ih napisao njihov student, a programeri su ga zaista koristili za traženje bugova.

Sposobnost generiranja pisanog teksta koji je poput ljudskog, sugerirala je da bi ta tehnologija mogla zamijeniti novinare. Međutim, kako navodi Guardian, u trenutnoj fazi chatbotu nedostaju nijanse, vještine kritičkog razmišljanja ili sposobnost etičkog donošenja odluka koje su ključne za uspješno novinarstvo.

Dodatni problem je što njegova trenutna baza znanja završava 2021. godine, čineći neke upite i pretraživanja beskorisnima. Upravo zbog toga su i iz tvrtke upozorili kako bot može ponekad dati “odgovore koji zvuče uvjerljivo, ali su netočni ili besmisleni”.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više