Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Svjetske burze i dalje tonu zbog panike oko koronavirusa; zabilježen je najveći dnevni pad od Crnog ponedjeljka 1987.

Japanski Nikkei i američki Dow Jones imali su gubitak od 10 posto

Traders work during the closing bell at the New York Stock Exchange (NYSE) on March 9, 2020 on Wall Street in New York City. - Major Wall Street indices finished down more than seven percent following an ugly session sparked by an oil price crash and fears over the economic fallout from the coronavirus. At the end of a day-long rout, the benchmark Dow Jones Industrial Average was at 23,851.02, a loss of more than 2,000 points or 7.8 percent, making it the worst session since December 2008. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by TIMOTHY A. CLARY has been modified in AFP systems in the following manner: [down more then 2000 points] instead of [down more then 200 points]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
FOTO: AFP

Daljnji oštar pad cijena dionica na azijskim burzama u petak pokazuje da panika na tržištima zbog širenja koronavirusa u svijetu ne prestaje, premda su vlasti mnogih država najavile niz fiskalnih i monetarnih poticajnih gospodarskih mjera.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 4,6 posto, zaronivši na najnižu razinu od 2017. godine. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks pao više od 3,5 posto, a u jednom je trenutku bio na gubitku i 10 posto.

Na burzama u Indiji i Tajlandu trgovanje je privremeno obustavljeno jer su tamošnji indeksi potonuli više od 10 posto. Južnokorejski Kospi indeks bio je u jednom trenutku u minusu gotovo 8 posto, a trenutno je na gubitku oko 2 posto.

Cijene dionica u Šangaju pale su, pak, više od 3, a u Hong Kongu gotovo 6 posto. Premda je jučer američki Dow Jones indeks potonuo gotovo 10 posto, što je njegov najveći dnevni gubitak od ‘Crnog ponedjeljka’ 1987. godine, jutros je terminski Dow Jones u minusu daljnjih 3 posto.

Osjeća se strah i panika

„Na tržištu se osjeća strah i panika”, kaže James Tao, analitičar i broker u tvrtki Commsec, dodajući da telefonski pozivi velikih klijenata ne prestaju.

„To je jedna od onih situacija u kojoj je toliko nesigurnosti da nitko zapravo ne zna kako odgovoriti. Treba odlučiti boriti se ili pobjeći, a mnogi su sada odlučili pobjeći”, kaže Tao.

Ionako uzdrmana azijska tržišta dodatno je potresao jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za gotovo 10 posto, zbog čega su svi najvažniji indeksi po prvi put od financijske krize uronili u području ‘medvjeda’, više od 20 posto ispod svoje prethodne rekordne razine.

U samo 16 trgovinskih dana S&P 500 i Nasdaq izgubili su otprilike četvrtinu svoje vrijednosti. „Ulje na vatru” dolio je jučer predsjednik SAD-a Donald Trump odlukom o privremenoj zabrani putovanja iz većine Europe u SAD u nastojanju da spriječi širenje virusa.

Premda je Trump poručio da u trgovini neće biti restrikcija, njegova odluka nanijet će velike štete nizu poslovnih sektora i dodatno usporiti svjetsko gospodarstvo.

Nakon Trumpove odluke, na europskim su burzama cijene dionica jučer zabilježile najveći pad u povijesti. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo je 11,5 posto, zaronivši još dublje u područje ‘medvjeda’.

Gospodarstva su već ionako pogođena zbog poremećaja nabavnih lanaca u svijetu i slabljenja potražnje, dok se poslovni skupovi, sportski, zabavni i drugi događaji odgađaju zbog širenja koronavirusa. Zbog toga se ulagači plaše pada gospodarske aktivnosti i recesije.

Poticajne mjere nisu umirile ulagače

U takvim su okolnostima VIX indeks ‘straha’ Čikaške burze opcija i sličan europski indeks dosegnuli najviše razine od financijske krize. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Ulagače ne uspijevaju umiriti ni poticajne mjere središnjih banaka. Europska središnja banka (ECB) jučer je najavila novi program kupnje imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i financiranje gospodarstva.

Od američkog Feda očekuje se, pak, da idućega tjedna dodatno smanji ključne kamatne stope, premda ih je već prošloga tjedna srezao za 0,50 postotnih bodova.

Jučer je Fed najavio da će u financijski sustav u kratkom roku ubrizgati 1.500 milijardi dolara, što predstavlja, kažu analitičari, agresivnu akciju središnje banke u cilju povećanja likvidnosti, stabilizacije financijskih tržišta i poticanja gospodarstva.

Trump je jučer, osim zabrane putovanja iz Europe u SAD, objavio i druge mjere usmjerene na suzbijanje širenja koronavirusa, no te mjere nisu ono što su ulagači očekivali.

„Vladajuća birokracija jednostavno ne zna držati korak s prirodom ove zaraze i tržišnim očekivanjima. Moramo vidjeti da se broj zaraženih stabilizira, a moramo vidjeti i podršku implementacijom fiskalnih i monetarnih mjera”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Gdje sakriti kapital?

Analitičari kažu i da su pod pritiskom sve klase imovine, pa je teško odlučiti gdje zaštititi svoj kapital. Zlato, koje se obično smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, jutros je na cijeni izgubilo 4 posto, dok se prinosi na državne obveznice smanjuju, pa ni one nisu previše privlačne.

„Kadgod je netko suočen s nekim rizikom, pokušava ga smanjiti na najmanju moguću mjeru, a to se upravo sada događa”, kaže Stuart Oakley, direktor u tvrtki Nomura.

Izbrisano više od 15.000 mlrd dolara vrijednosti dionica

Jučerašnjim oštrim padom cijena dionica spektakularno je okončano rekordno dugo razdoblje vladavine ‘bikova’ na svjetskim burzama, koje je trajalo od financijske krize 2008.

Zbog strahovanja od gospodarskih posljedica ‘koronakrize’, MSCI svjetski indeks, koji prati kretanja na svim najvećim svjetskim burzama, potonuo je 24 posto u samo 20 trgovinskih dana, što je najbrži pad u povijesti iz područja ‘bikova’ u područje ‘medvjeda’.

Još polovicom veljače taj se indeks kretao na rekordnim razinama, a od tada je s burzi izbrisano više od 15.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica.

Dolar ojačao

U takvim je okolnostima na valutnim tržištima američki dolar ojačao, premda se očekuje da će Fed idućega tjedna ponovno oštro smanjiti ključne kamatne stope.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,34 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,37 bodova. Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu, koja se smatra sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, skočio s jučerašnjih 103,35 na 105,01 jen.

„Nesklonost ulagača prema riziku obično pogoduje jenu, no sada vidimo da pogoduje dolaru. U stanju smo panike jer ne znamo koliko će još pasti cijene dionica”, kaže Takuya Kanda, direktor u Gaitame.com Research Institute.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1185 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1320 dolara. A cijene nafte prate smjer burzovnih indeksa. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela skliznula 0,9 posto, na 32,91 dolar, a na američkom tržištu 0,8 posto, na 31,25 dolara.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više