Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Tehnološki sektor je rasturio u 2021., a 2022. bi mogla biti još bolja. Predstavljamo startupove s golemim potencijalom i ljude koji su ih stvorili

Ovo su inovatori o kojima ćemo slušati u godini pred nama

Iza hrvatskog tehnološkog sektora još je jedna odlična godina, obilježena velikim vijestima poput Infobipove akvizicije američkog OpenMarketa za 300 milijuna dolara. Nestrpljivo čekana vijest bila je i Rimčevo preuzimanje Bugattija, o čemu se dugo špekuliralo da bi u srpnju ove godine bilo i službeno potvrđeno.

Uglavnom, mlade hrvatske kompanije, osnovane prije 10 ili 15 godina, ozbiljno su iskoračile na globalnu scenu. Ta priča sasvim sigurno neće završiti na tih nekoliko imena, s obzirom na to da se svako malo pojavljuju novi startupovi koji pokazuju izrazito veliki potencijal.

Zato smo, za prelazak iz stare u novu godinu, odabrali inovatore i poduzetnike o kojima će se, vjerujemo, puno pričati u ovoj i sljedećim godinama.

Aircash

Aircash je u posljednjih nekoliko tjedana privukao pažnju javnosti izdavanjem prepaid kartice u suradnji s Mastercardom. Inače, radi se o fintech startupu koji su 2015. osnovali Hrvoje Ćosić i Jakov Pinjuh.

Imaju službeni status elektronske institucije za platni promet s dozvolom rada na cijelom području Europske unije. Upisani su u EU registar institucija za elektronički novac krovnog regulatora EBA (Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo).

U posljednjih šest mjeseci broj korisnika AirCasha porastao je za 70% na više od 200 tisuća. Kažu da su jedini koji mogu prebaciti gotovinu u Hrvatsku iz cijelog svijeta, i iz područja gdje nema bankomata. Njihovi korisnici trenutno mjesečno prebace oko 250 milijuna kuna.

CircuitMess

Albert Gajšak, genijalac iz Karlovca, osnovao je CircuitMess 2017. godine, još dok je išao u srednju školu. CircuitMess proizvodi “uradi sam” igračke, kroz koje se djeca mogu na zanimljiv način upoznati s tehnologijom. Ove godine je u suradnji s Warner Brosom lansirao svoju verziju Batmobilea, za koji je kroz Kickstarter kampanju prikupljeno oko 390 tisuća dolara.

Iza njega je cijeli niz uspješnih projekata. Krenuo je sa MAKERbuinom, igraćom konzolom koju je potrebno sastaviti. Zatim je uslijedio MAKERphone, “uradi sam” mobilni telefon, a iza toga i STEM Box – pretplata za učenje STEM vještina. Vrijedi spomenuti i da je u Circuitmess uložio Tomislav Car, suosnivač Infinuma.

Orqa

Orqa razvija i proizvodi naočale za upravljanje dronovima. Ivan Jelušić, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević osnovali su ovaj startup 2016. godine. Zapravo su krenuli s idejom pokretanja tvrtke koja će pružati usluge razvoja hardvera. No, kako su sva trojica zaljubljenici u dronove, utrke dronova su im hobi, odlučili su razviti naočale za upravljanje dronovima, koje će biti bolje od svega što se nudi na tržištu.

Prije tri godine pobijedili su na Bugovom Idea Knockoutu i osvojili putovanje na Sajam potrošačke elektronike u Las Vegas. Nakon toga pokrenuli su Kickstarter kampanju u kojoj su prikupili više od 360 tisuća dolara, a njihov proizvod otišao je u više od 50 zemalja svijeta. Prije pet godina krenuli su kao tim od četiri osobe, iz osječkog poduzetničkog inkubatora BIOS, da bi do danas narasli na oko 50 zaposlenih.

Robotiq.ai

Ovaj startup 2018. godine osnovali su Ivan Belas, Marko Gudelj i Darko Jovišić. Njihov proizvod je softverska platforma za automatizaciju poslovnih procesa kroz korištenje softverskih robota.

Upotreba softverskih robota zaposlenicima štedi vrijeme u izvršavanju ponavljajućih i monotonih zadataka, tako da robot umjesto zaposlenika može kopirati podatke, čitati tablice, elektroničku poštu itd. Obično se koriste u računovodstvenim odjelima kompanija, pozivnim centrima, odjelima ljudskih resursa i slično.

Sredinom ove godine dobili su investiciju od 900 tisuća eura. U njih je uložio češki fond rizičnog kapitala J&T Ventures.

OmoLab

OmoLab je osnovan 2019. godine, a bavi se razvojem proizvoda koji osobama s disleksijom pomažu pri čitanja. Pokretač projekta je Petar Reić, čija supruga i kćer obje imaju disleksiju.

Razvili su aplikaciju za mobilne uređaje Omoguru koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje. Ona pomaže kod ritma čitanja, olakšava fokus i poboljšava brzinu čitanja. Također, u aplikaciji su dostupne eLektire i kratke priče za vježbanje čitanja. U manje od jedne minute korisnik može prilagoditi tekst i početi čitati.

Do sada su primili preko pola milijuna američkih dolara investicija te se šire na englesko, španjolsko i francusko govorno područje.

Memgraph

Memgraph koje gu 2016. osnovali Dominik Tomičević i Marko Budiselić, trenutno najbrža graf baza podataka na tržištu. Njihovo rješenje omogućuje graf bazama da algoritme s ciljem otkrivanja skrivenih informacija u podacima, a koriste se u bilo kojem području u kojem je potrebna analiza podataka u stvarnom vremenu, poput IT, financijskog ili energetskog sektora. Radi se o tehnologiji koju koriste neke od najvećih globalnih kompanija, poput Facebooka ili Googlea. Na primjer Googleov algoritam za pretraživanje, kao i Facebookovu oglasi, koriste tu tehnologiju.

U siječnju su dobili investiciju od 6,7 milijuna dolara u kojoj je glavni investitor bio M12, Microsoftov venture fond.

Ascalia

Marin Bek i Dejan Strbad, obojica inženjeri s iskustvom u kompleksnim industrijama osnovali su Ascaliju 2018. godine, kako bi pomogli starim industrijskim postrojenjima da se prilagode novim tehnologijama. Naime, veliki broj postrojenja i danas ima strojeve stare po nekoliko desetljeća, pa ih je potrebno prilagoditi modernim proizvodnim procesima, ali i ekološkim zahtjevima koji su sve veći.

Njihova rješenja omogućuju da se stari industrijski pogon pretvori u “pametnu tvornicu” bez velikih troškova. Rješenje im se sastoji od dva dijela – hardverskog i softverskog. Hardver se priključi na postojeće strojeve u tvornici, kako bi oni mogli slati podatke. Softverski dio u kojem su algoritmi strojnog učenja, umjetne inteligencije i drugi algoritmi, obrađuje te podatke te se na temelju njih onda mogu donositi odluke, detektirati kvarovi i slično.

Do sada su primili investicije od preko 700 tisuća američkih dolara, a imaju adrese u Londonu i Čakovcu.

Airt

Airt je startup koji se bavi razvojem umjetne inteligencije. Prije dvije godine osnovali su ga Davor Runje i Hajdi Ćenan. Prošle godine predstavili su svoje rješenje za banke, koje procesira povijesne transakcije klijenata na temelju čega izrađuje prognoze o njihovom budućem raspolaganju novcem.

Sustav za svakog pojedinog klijenta predviđa vjerojatnost budućih transakcija, što bankama omogućuje rješavanje konkretnih poslovnih problema. na primjer, kolika je vjerojatnost da će nekome biti potreban kredit ili će se odlučiti za nekakvo ulaganje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više