Telegram je, kao i mnogi mediji, nažalost objavio krivo protumačenu vijest: Amex ne odlazi iz Hrvatske, samo iz PBZ-a

Telegramova ponizna isprika čitateljima

ZADNJA IZMJENA: sij 23, 2018

Mnogi hrvatski mediji, nažalost, krivo su protumačili možda blago nedorečene dopise koji su danas stigli na redakcijske mailove. Možda bi bilo oportunije da smo, kao većina ostalih, naprosto promijenili ili izbrisali tekst, no redakcija Telegrama osjetila je potrebu ispričati se čitateljima. Uostalom, smatramo da našem društvu ne bi loše došlo malo poticaja na davanje i primanje isprike.


 

Hrvatski mediji jutros su izvijestili o odlasku American Expressa iz Hrvatske; vijest, koju je nažalost prenio i Telegram, netočna je. American Express ne napušta Europu, a vjerojatno ni Hrvatsku, doznaje Telegram.

Radi promjene europske regulative, pojasnili su nam iz predstavništva American Expressa u Londonu, Amex uistinu napušta jedan model poslovanja koji koristi diljem svijeta, takozvano licenciranje. Po tom modelu Amex je godinama poslovao u Hrvatskoj, s PBZ-om kao partnerskom bankom. Nakon promjene regulative, American Express ocijenio je kako im se takvi modeli u Europi više ne isplate – no, to ne znači kako napuštaju Europu, ili bilokoje europsko tržište.

‘Promjene se ne odnose na ukupno poslovanje’

“Ove promjene odnose se isključivo na naše licence dogovore”, kazala nam je Atalia Da Silva, Amexova potpredsjednica odjela odnosa s javnošću. “Ne odnose se na ukupno poslovanje American Expressa”. Na konkretno pitanje o nastavku poslovanja u Hrvatskoj nakon 2019. godine, Da Silva je rekla kako je to još uvijek poslovna tajna, no dodala je kako im je Hrvatska važno tržište. Kartice koje je izdao PBZ Card uistinu će prestati vrijediti 2019. godine, što ne znači da hrvatski građani neće moći imati Amex.

“Tamo gdje su naši bankovni partneri pridobili trgovce da koriste American – a u Hrvatskoj se Amex koristi jako puno – pokušavamo očuvati te odnose kako bismo očuvali široku dostupnost kartice diljem Europe”, kazala je. Iako nam nije mogla direktno kazati u kojem će modelu Amex nastaviti poslovati, spomenula je kako postoje i takozvani distribucijski dogovori s bankama, u kojima banka ne izdaje karticu, ali je može distribuirati svojim klijentima.

Telegramova iskrena isprika čitateljima

Telegram se ovim putem ponizno ispričava svim čitateljima koje smo, u tekstu našeg Ivana Luzara, pogrešno obavijestili da American Express napušta tržište. Trebali smo biti znatno rigorozniji u provjeri ovih informacija, kao i točnog konteksta Amexove odluke. Redakcija Telegrama poduzet će odgovarajuće mjere kako bismo ovakve propuste ubuduće eliminirali.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program