Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Tesla je prošle godine prodala dvostruko više automobila nego u 2017. i 2018. zajedno

Prošla godina im nije krenula bajno, ali završili su odlično

Two man stand in front of a Tesla logo behind the Tesla Model S at the electric carmaker Tesla showroom of El Corte Ingles store in Lisbon, on September 1, 2017. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
FOTO: AFP

Iz Tesle su upravo objavili da su postigli novi rekord. Prodali su 367.500 automobila u 2019. godini, što je ipak tek nešto bolje od minimalno očekivanih 360.000 komada.No, Tesla je prošle godine time prodala više automobila nego što su u 2017. i 2018. prodali zajedno. To se može pripisati golemoj potražnji za Modelom 3.

Novi prodajni rekord dolazi u dobroj godini za Teslu. Predstavili su dva nova modela, manji SUV Model Y u ožujku, te radikalno drugačiji kamiončić Cybertruck u studenom. Tesla je također otvorila novu tvornicu u Kini koja će proizvoditi automobile namijenjene samo za kinesko tržište, čime će izbjeći plaćanje visokih carinskih stopa na uvoz automobila.

Krenuli su loše u godinu, završili su odlično

Ipak, počeci prošle godine nisu djelovali sjajno. Tesla je imala gubitak od 702 milijuna dolara u prvom kvartalu 2019., što im je bio jedan od četiri najgora kvartalna gubitka u povijesti, odnosno otkad su postali javno trgovačko društvo 2010. godine. Isporuke Modela 3 su dramatično pale krajem 2018., što je Elon Musk pripisao okretanjem prema dva nova velika tržišta, ono u Europi i Aziji. Musk je tada priznao da će isporuke na ta tržišta biti najveći logistički izazov u povijesti kompanije.

U medijima su se pojavile vijesti da im opada potražnja za automobilima, zbog čega im je i vrijednost dionice padala kroz cijelu prvu polovicu 2019. godine, do ispod 180 dolara po dionici. To je ujedno bila i najniža cijena po kojoj se ikad trgovalo Teslinim dionica. No, Teslina dionica je godinu završila na najvišoj razini u povijesti, s preko 400 dolara po dionici u prvim danima trgovanja u 2020. godini.