Biznis & tech

Tesla je rasturila, rekordnim profitom nadmašili su očekivanja Wall Streeta

Ovo je definitivno jedan od boljih trenutaka za Teslu ikad, izjavio je Musk

FOTO: AFP

Prema danas objavljenom financijskom izvješću, Tesla Motors je u protekla tri mjeseca, i po drugi put u povijesti kompanije, ostvarila profit i daleko premašila očekivanja Wall Streeta.

Kompanija na čijem je čelu izvršni direktor Elon Musk u protekla je tri mjeseca ostvarila zaradu od 72 centa po dionici, dok su analitičari, prema istraživanju Reutersa, prognozirali gubitak od 54 centa. Cijena dionice u trgovanju nakon završetka radnog vremena burze narasla je za šest posto, piše Re/Code.

Ostvarenje cilja od 50 tisuća vozila do kraja godine

Tesla je u posljednjem kvartalu ostvarila 2,15 milijardi dolara prihoda, dvostruko više nego prošle godine, ali i znatno više od 1,98 milijardi dolara koliko je očekivao Wall Street.

U trećem kvartalu proizveli su 25.185 automobila. Kompanija očekuje da će u narednom kvartalu ostvariti postavljeni cilj od 50 tisuća proizvedenih automobila do kraja godine. Tijekom posljednja tri mjeseca isporučili su 24.821 Tesle, nadmašivši vlastita predviđanja za 300 automobila. “Ovo je definitivno jedan od boljih trenutaka za Teslu ikad”, izjavio je Musk prilikom objave rezultata.

Narudžbe za Model S i Model X su u usporedbi s istim razdobljem lani narasle za 68 posto. Sve su bliže pokretanju proizvodnje 373 tisuće automobila Modela 3, trenutno su u završnoj fazi pripreme.

Uskoro odluka o preuzimanju SolarCityja

Financijski rezultati objavljeni su samo nekoliko dana prije nego što će dioničari odlučivati o akviziciji tvrtke SolarCity. Iako je Musk izjavio da njegove konstatacije treba uzeti sa zrnom soli, kazao je da kompanija očekuje kako će SolarCity biti “neutralna illi će ostvarivati nekakav prihod” u četvrtom kvartalu, te da “vjerojatno” neće morati prikupljati kapital u sljedeća tri mjeseca ili čak u prva tri mjeseca sljedeće godine. Kazao je da planovi za Model 3 vjerojatno neće zahtijevati dodatna prikupljanja kapitala.

“No to ne daje odgovor na pitanje trebamo li dodatni kapital ili ne, da bismo se pokrili za slučaj potencijalnih neizvjesnosti ili smanjili rizičnost poslovanja”, napomenuo je.

Sljedeća faza su potpuno autonomni auti

Tesla se u posljednje vrijeme našla pod ozbiljnim pritiskom zbog nepouzdanosti isporučenih Modela X. Kupci su prijavljivali dosta nepravilnosti na novim vozilima, no Musk tvrdi da su u tom pogledu napravljena masovna pobošljanja u proizvodnji.

Kompanija bi u petak trebala predstaviti solarni krov, a prošloga su tjedna predstavili novu verziju Autopilota, koji uključuje i novi hardver potreban za potpunu autonomiju vozila. Upitan očekuje li masivno povećanje investicije u istraživanje i razvoj za ostvarenje cilja o potpuno samovozećim autima, Musk je izjavio da će to zahtijevati tek umjereno povećanje ulaganja.

“Postoji ta predodžba da za znatno podizanje svojstava morate ići u znatno povećanje kapitala. To nije istina, uvijek možete optimizirati”, kazao je.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu