Tko će pokazati svijetu da sklopivi mobiteli mogu biti neuništivi? Pa, pokušat će brat Pabla Escobara

Ambiciozni gospodin kaže da će njegov mobitel Fold 1 biti bolji od Applea

ZADNJA IZMJENA: pro 3, 2019
Foto: Escobar Inc.

Sklopivi mobiteli s fleksibilnim ekranima postaju sve učestalija pojava na tržištu, poput Samsungovog Galaxy Folda, Motorole RAZR i Huaweijevog Mate X-a. No, s njima postoji nekoliko problema, poput previsoke cijene i problema s pouzdanosti koji idu do te mjere da je Samsung morao povući svoj Galaxy Fold i usavršiti ga prije prodaje. Ipak, postoji netko tko uvjerava da može riješiti taj problem, a to je ni više ni manje nego li brat kolumbijskog kralja kokaina Pabla Escobara, Roberto Escobar.

Mobitel Pablo Escobar Fold 1 (da, zaista se tako zove), stajat će samo 350 dolara, a Escobar kaže da je mobitel mnogo otporniji od Galaxy Folda. U razgovoru za Digital Trends, Escobar je ispričao da je ekran izrađen od “posebne vrste plastike”, koju je “jako teško oštetiti”.

Ne samo da želi biti bolji od Applea, već ih je i tužio

Međutim, možda je najbolja stvar u cijeloj priči ambicioznost gospodina Escobara. On, naime, ne želi s trona skinuti Samsung, već cilja na Apple. “Rekao sam mnogim ljudima da ću biti bolji od Applea. Ja ću to napraviti. Neću prodavati mobitel preko mobilnih mreža, već ću ga prodavati kupcima direktno za 350 dolara, umjesto da naplaćujem nekoliko tisuća kao Samsung i ostali. To je moj cilj. Pobijediti Apple, a to ću napraviti sam, kao što sam uvijek sve napravio sam”, ispričao je Escobar.

Usput je također najavio da će tužiti Apple 6. siječnja 2020. za 30 milijardi dolara, a na tužbu je do sada već potrošio milijun dolara. Što se samog mobitela tiče, specifikacije nisu loše. Doduše, pokreće stariju verziju Androida, Android 9, no ima snažniji procesor iz Snapdragon 8 serije. Opremljen je s dva 7,8 inčna ekrana, dvije kamere, senzorom otiska prsta i sa 128 GB pohrambenog prostora. Ako se odlučite kupiti njegov mobitel (i ako ikada dospije u prodaju), u ponudi će biti i snažnija verzija od 512 GB pohrane za 500 dolara.

Sigurnost u fokusu

Foldu 1 u fokusu je i sigurnost. Međutim, ne bilo kakva sigurnost, već “posebna sigurnost”, kako kaže Escobar. Navodno će onemogućiti skeniranje Bluetoothom i štititi od hakiranja. Mobitel će također imati “tanki sloj metala”, koji će blokirati RFID i “ostalu komunikaciju”. Nije baš sasvim jasno kako će se onda spajati na Wi-Fi i ostale mreže, ali Escobar je pretpostavljamo i za to pronašao rješenje. Čini se da će zadana pozadina ekrana biti fotografija Robertovog brata, Pabla.

Možda je jedina spektakularnija stvar od samog mobitela i stava kojeg je zauzeo Roberto Escobar, marketinška kampanja koja prati Fold 1. Prsate i obnažene žene u štiklama u reklami hodaju s mobitelom u rukama, a u drugoj narator govori: “Steve, dečko iz Applea, jednom je pogledao u svemir. Vidio je Pabla Escobara s mobitelom koji nadilazi bilo čiju maštu”. No u realnosti, Fold 1 je rebrendirani Royole FlexPai, budući da su dizajn i specifikacije gotovo identične.

Usput, valja podsjetiti da Escobar nema samo Apple u nišanu, već i Elona Muska. Njega je u srpnju tužio jer tvrdi da mu je Musk ukrao ideju za bacač plamena.

Ivan Luzar
Telegram autor
1797 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program