Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Traje presudni sastanak, Fed će danas objaviti koliko podiže kamate. Panika na tržištu

Na Wall Streetu i na europskim burzama dionice su oštro pale

U.S. Federal Reserve Chair Jerome Powell testifies before a Senate Banking, Housing, and Urban Affairs Committee hearing on the Fed's "Semiannual Monetary Policy Report to the Congress," on Capitol Hill in Washington, U.S.,.
US Senate Committee on Banking, Housing, and Urban Affairs hearing: "The Semiannual Monetary Policy Report to the Congress", Washington, District of Columbia, USA - 03 Mar 2022,Image: 666221580, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi oštro pali jer su ulagači nesigurni uoči odluka i poruka američke središnje banke o kamatnim stopama, inflaciji i rastu gospodarstva. Dow Jones skliznuo je 1,01 posto, na 30.706 bodova, dok je S&P 500 pao 1,13 posto, na 3.855 bodova, a Nasdaq indeks 0,95 posto, na 11.425 bodova.

Oštar pad cijena dionica posljedica je nesigurnosti ulagača uoči odluka i poruka čelnika središnje banke s dvodnevne sjednice, koja završava u srijedu. Većina analitičara očekuje da će Fed ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, no nakon što su prošloga tjedna podaci pokazali da je u kolovozu u SAD-u inflacija bila viša od očekivanja, špekulira se da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Slabljenje građevinske aktivnosti

Fed će, također, na ovoj sjednici ažurirati svoje projekcije o inflaciji, nezaposlenosti, gospodarskom rastu i kretanju kamatnih stopa. Ulagače je jučer zabrinuo i podatak o padu građevinskih dozvola za kuće za 10 posto, na 1,517 milijuna, najnižu razinu od lipnja 2020. godine, što ukazuje na slabljenje građevinske aktivnosti.

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Forda, s padom cijene za više od 12 posto. Taj proizvođač automobila izvijestio je da će ga visoka inflacija koštati oko milijardu dolara i da je odgodio isporuke nekih vozila za četvrto tromjesečje zbog nedostatka dijelova.

Dulja inflacija od očekivane

„Osim neizvjesnosti u vezi inflacije i kamata, sada je tržište nesigurno i zbog toga što kompanije izvješćuju o pritiscima kojima su izložene, što će zasigurno smanjiti njihove marže. Stoga se može očekivati smanjenje procjena poslovnih rezultata kompanija u trećem tromjesečju”, kaže Greg Boutle, direktor u banci BNP Paribas.

Ipak, ulagači se najviše plaše da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama dulje nego što se očekivalo, što bi primoralo Fed na zaoštravanje monetarne politike i u idućoj godini.

Pad i na europskim burzama

A to bi moglo odvesti gospodarstvo u dublju recesiju. Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.192 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,03 posto, na 12.670 bodova, a pariški CAC 1,35 posto, na 5.979 bodova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više