Trump izdao uredbu o TikToku. Zabranit će ga za 45 dana ako ga Kinezi ne prodaju

Kaže da ovako štiti nacionalnu sigurnost

ZADNJA IZMJENA: kol 7, 2020
Foto: AFP

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom zabrajuje TikTok i WeChat ako ih u 45 dana tvrtke u čijem su vlasništvu ne prodaju. Uredbom se svim američkim građanima zabranjuje obavljanje transakcija s kineskom tvrtkom ByteDance, u čijem je vlasništvu popularna aplikacija.

U uredbi ne piše koliko točno novca od prodaje bi trebalo otići u državni proračun, iako je posljednjih dana Trump inzistirao na tome, piše CNN.

Žestoke mjere protiv vlasnika TikToka

Prema uredbi objavljenoj u četvrtak, TikTok se smatra “prijetnjom” nacionalnoj sigurnosti te se upozorava na automatsko prikupljanje podataka koje je moguće korištenjem aplikacije.

Poduzet će mjere: “Ovakvo prikupljanje podataka predstavlja prijetnju i moglo bi omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup osobnim i vlasničkim podacima Amerikanaca”, stoji u uredbi. “Sjedinjene Države moraju poduzeti žestoke mjere protiv vlasnika TikToka da bi zaštitile svoju nacionalnu sigurnost.”

Uredba je uslijedila nakon što je Microsoft najavio da razmatra mogućnost kupnje američkog ogranka TikTokovih operacija od tvrtke ByteDance te je odredio 45-dnevni rok za sklapanje posla. Trump je podržao potez softverskog diva čije je sjedište u Seattleu.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program