Biznis & tech

Trumpova nova društvena mreža već ima problem; krši pravila kompanije čiji kod koristi

Imaju 30 dana za usklađivanje s uvjetima licence prije nego im pristup bude ukinut

US President Donald Trump speaks to the press in the Brady Briefing Room of the White House in Washington, DC, on July 28, 2020. (Photo by JIM WATSON / AFP)
FOTO: AFP

Grupa Software Freedom Conservancy (SFC) kaže da je nova društvena mreža bivšeg predsjednika Trumpa prekršila ugovor o licenciranju besplatnog softvera otvorenog koda tako što je opljačkala decentraliziranu društvenu mrežu Mastodon. Trump Media and Technology Group (TMTG) ima 30 dana za usklađivanje s uvjetima licence prije nego im pristup bude ukinut, što ih prisiljava da obnove platformu ili se suoče sa sudskim procesom, piše The Verge.

TMTG je jučer pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za akvizicijsku tvrtku posebne namjene uz obećanje da će izgraditi veliko medijsko carstvo. Jedini proizvod do sada im je društvena mreža pod nazivom Truth Social za koju se čini da se odvojila od Mastodona. Iako svatko može slobodno ponovno upotrijebiti Mastodonov kod (a grupe poput desničarske Gab su to već učinile) i dalje se moraju pridržavati Opće javne licence Affero koja regulira taj kod, a njegovi uvjeti uključuju ponudu vlastitog izvornog koda svim korisnicima.

Trumpova mreža krši ugovor o licenciranju

Truth Social nije u skladu s tom licencom i zapravo svoju uslugu naziva vlasničkom. Njegovi programeri očito su pokušali izbrisati reference koje bi jasno pokazale vezu sa Mastodonom, u jednim trenutku navodeći uočavanje Mastodon logotipa kao bug, ali su uključili izravne reference na Mastodon u temeljni HTML stranice, uz očite vizualne sličnosti, objašnjava The Verge.

Strategija TMTG nije se dobro prošla kod Software Freedom Conservancy, organizacije koja provodi besplatne licence softvera otvorenog koda. “Licenca namjerno tretira sve jednako (i one koje ne volimo i s kojima se ne slažemo), ali svi moraju djelovati pod istim pravilima copyleft licenci koja se primjenjuje na sve ostale”, napisao je Bradley Kuhn iz SFC, u svome blogu. “Vidimo kako TMTG ignorira važna pravila koja su osmišljena za društveno dobro”.

Za sada je pokrenuta testna verzija mreže

Truth Social nije službeno pokrenut, ali korisnici su mogli pristupiti testnoj verziji platforme gdje su mnogi od njih kreirali račune i preplavili uslugu lažnim objavama tvrtki pa čak i lažnim objavama Donalda Trumpa. Platforma je otada zamijenjena listom čekanja. SFC zahtijeva da TMTG svim korisnicima ponudi pristup izvornome kodu Truth Sociala. “Ako to ne učine u roku od 30 dana, njihova prava i dozvole softvera se automatski i trajno ukidaju”, objašnjava Kuhn.

Ako Truth Social ne učini dostupnim izvorni kod, SFC bi ih mogao tužiti zbog kršenja uvjeta licence koju su koristili. Ranije ove godine SFC je tužio proizvođača elektronike Vizio zbog ponovljenog neuspjeha u ispunjavanju čak i osnovnih zahtjeva licenciranja slobodnog softvera. Osnivač Mastodona Eugen Rochko također je rekao da namjerava potražiti pravnog zastupnika zbog nastale situacije. “Poštivanje licence je vrlo važno jer je to jedina osnova na kojoj smo ja i drugi programeri spremni besplatno dati godine rada”, rekao je Rochko za Talking Points Memo.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu