Tržište ohrabrile vijesti o preuzimanjima i spajanjima kompanija, Wall Street raste

Najviše je rasla dionica Microsofta nakon što je taj tehnološki div izvijestio da planira preuzeti američko poslovanje aplikacije TikToka

ZADNJA IZMJENA: kol 4, 2020
Foto: AFP

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, dok je Nasdaq indeks dosegnuo rekordnu razinu jer su ulagače ohrabrile najave preuzimanja i spajanja kompanija. Dow Jones ojačao je 236 bodova ili 0,89 posto, na 26.664 boda, dok je S&P 500 porastao 0,72 posto, na 3.294 boda, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na rekordna 10.902 boda.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Microsofta s rastom cijene za 5,6 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio da kani preuzeti američko poslovanje aplikacije TikTok, koja je u vlasništvu kineske kompanije.

Dionica ADT-a poskupila je, pak, više od 50 posto, nakon vijesti da Alphabet, krovna kompanija Googlea, kani kupiti 7-postotni udjel u toj tvrtki za sigurnosna rješenja kuća.

Sigurniji u budućnost

Cijena dionice Varian Medical Systemsa skočila je više od 20 posto, nakon vijesti da je za 16 milijardi dolara želi otkupiti njemačka kompanija Siemens Healthineers. „Tržište su potaknule vijesti o preuzimanjima i spajanjima kompanija. To, naime, pokazuje da su čelništva kompanija sigurnija u budućnost. Zašto bi inače trošili milijarde dolara?”, objašnjava Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Snažno je jučer porasla i cijena dionice Applea, za 2,5 posto, jer su ulagači i dalje pod dojmom odličnih kvartalnih poslovnih rezultata tog tehnološkog diva, objavljenih prošloga tjedna. Tako se tržišna vrijednost najveće američke kompanije približila razini od 2.000 milijardi dolara na samo oko 140 milijardi dolara.

Zahvaljujući tome, jučer je S&P 500 indeks informacijsko-tehnološkog sektora skočio 2,5 posto, znatno više od ostalih sektorskih indeksa.

Izvješćima nadmašili očekivanja

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati, a dosad je više od 80 posto kompanija, koje su objavile izvješća, nadmašilo očekivanja analitičara. Doduše, očekivanja su niska, pa tako analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa za otprilike 30 posto manje nego godinu dana prije.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu ovih dana usuglasiti nove poticajne mjere, vrijedne 1.000 milijardi dolara, s obzirom da neke od sadašnjih mjera za pomoć nezaposlenima ističu.

Rastu i europske burze

U ožujku su zbog izbijanja koronakrize burzovni indeksi oštro pali, no posljednjih mjeseci nadoknadili su veliku većinu gubitaka zahvaljujući dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Tako je Nasdaq indeks jučer dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 indeks udaljen od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, samo oko 3 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 2,29 posto, na 6.032 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,71 posto, na 12.646 bodova, a pariški CAC 1,93 posto, na 4.875 bodova.

Optimizam na azijskim burzama

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica također porasle jer su ulagače ohrabrili dobri makroekonomski pokazatelji, a nadaju se i novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,9 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 2 posto.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program