Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Biznis & tech Tržište prodisalo nakon spašavanja još jedne banke pred propašću, dionice rastu

Skupina velikih banaka odlučila je položiti u First Republic 30 milijardi dolara i tako je spasiti

SAN FRANCISCO, CALIFORNIA - MARCH 16: A pedestrian walks by a First Republic Bank office on March 16, 2023 in San Francisco, California. A week after Silicon Valley Bank and Signature Bank failed, First Republic Bank is considering a sale following a dramatic 60 percent drop in its stock price over the past week. The bank also received $70 billion in emergency loans from JP Morgan Chase and the Federal Reserve.   Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
FOTO: Getty Images via AFP

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli jer su, zahvaljujući spašavanju dviju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Dow Jones ojačao je 1,17 posto, na 32.246 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,76 posto, na 3.960 bodova, a Nasdaq indeks 2,48 posto, na 11.717 bodova.

Najveće banke spasile First Republic

Nakon što je danima bio pod pritiskom zbog propasti dvije američke banke – Silicon Valley (SVB) i Signature – jučer je S&P 500 indeks bankarskog sektora porastao više od 2 posto jer je ulagače ohrabrilo spašavanje First Republic banke.

Zbog financijskih problema, cijena dionice te banke oštro je pala prethodnih dana, no jučer je skupina velikih banaka, uključujući JP Morgan Chase i Morgan Stanley, odlučila položiti u First Republic 30 milijardi dolara.

„Banke paze jedna na drugu. Prošloga su vikenda dvije banke propale, što je narušilo povjerenje u sustav, pa sada najveće banke spašavaju onu koju smatraju važnijom”, kaže John Augustine, direktor u Huntington Private Bank.

Sporiji tempo povećanja kamata

Zahvaljujući tome, popustila su strahovanja od bankarske krize. Tim više što je dan prije švicarska središnja banka odobrila kreditnu liniju od 54 milijarde dolara za pomoć Credit Suisseu.

Pozitivno na tržište utječu i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sustavu i popuštanja inflacijskih pritisaka američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još prošloga tjedna očekivalo se da će Fed na sjednici u ožujku povećati kamate za agresivnih 0,50 postotnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane za 0,25 postotnih bodova, a neki da Fed uopće neće podići kamate ovoga mjeseca. Što će Fed učiniti idućega tjedna, ostaje da se vidi.

Na europskim burzama dionice porasle

Europska središnja banka (ECB) jučer je, pak, povećala ključne kamate za 0,50 postotnih bodova, premda se na tržištu špekuliralo kako bi problemi u bankama mogli navesti ECB na blaže povećanje kamata.

Unatoč odlučnosti ECB-a, na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 posto, na 7.410 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,57 posto, na 14.967 bodova, a pariški CAC 2,03 posto, na 7.025 bodova.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više