Biznis & tech

Turistički vodiči u Splitu tvrde da će novi zakon o turizmu uništiti njihovu profesiju. Evo na što upozoravaju

Jedan od najvećih problema je uvođenje nacionalnih licenci

08.09.2013., Sibenik - Grupe turista iz svih krajeva svijeta preplavili su Sibenik i katedralu sv Jakova¸.
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Udruga turističkih vodiča Split vrlo je zabrinuta zbog novog prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu koji je Vlada usvojila 23. lipnja. Predsjednik udruge Leo Nikolić poslao je otvoreno pismo ministru turizma Darku Lorencinu a Dalmatinski portal ga je u cijelosti prenio.

U otvorenom pismu, Udruga turističkih vodiča Split tvrdi da je ministar Lorencin ignorirao njihove prijedloge i upozorenja na nejasnoće i odredbe zakona koje bi mogle napraviti nered na tržištu usluga turističkih vodiča. Leo Nikolić tvrdi da “osim jednog poluslužbenog telefonskog razgovora 9. lipnja i kurtoaznog poziva pomoćnice ministra Božene Lapić” udruga nije dobila nijednu službenu reakciju.

Ipak, puno zanimljiviji su njihovi prigovori novom nacrtu zakona za koji tvrde da “potpuno degradira profesiju turističkog vodiča”. Nitko iz Udruge jučer nije bio dostupan za komentar pa prenosimo najzanimljivije dijelove iz otvorenog pisma.

Nacionalne umjesto lokalnih licenci za vodiče

U novom zakonu ukidaju se dosadašnja pravila za polaganje stručnih ispita za turističe vodiče. Oni su dosad polagali županijske ispite koji su ih licencirali za rad na područjima za koja su polagali. Po novom zakonu svi bi turistički vodiči polagali isti, nacionalni test koji bi im omogućio da rade u cijeloj Hrvatskoj, ovisno o potrebama tržišta. Udruga turističkih vodiča Split tvrdi da je ostalo potpuno nejasno kako će se po ovome educirati turistički vodiči.

Što sada da rade dalmatinski turistički vodiči

Turistički vodiči iz Splita pitaju što će sada oni, koji imaju ispite i licence za vođenje turista samo po Dalmaciji. Znači li to da će biti u podređenom položaju na tržištu u odnosu na turističke vodiče s nacinalnim ispitom, ili će svi vodiči opet morati polagati i nacionalni ispit, upozoravaju da u Nacrtu ništa nije precizirano i da je zbog toga moguća radna diskriminacija.

Zakon daje prednost vodičima iz Istre i unutrašnjosti

Splitski vodiči pitaju kako će izgledati nacionalna licenca i koji će biti kriterij za njezino dodjeljivanje. Tvrde da novi zakon silom pokušava izjednačiti sve na tržišptu “Potpuno je jasno da ciljane izmjene idu na ruku turističkim vodičima iz kontinentalnih županija i Istre kojima se otvara perspektivno tržište Dalmacije” piše Leo Nikolić. Podsjeća da su turistički vodiči itekako doprinijeli promoviranju i brendiranju Dalmacije u rastuću turističku destinaciju kakva je danas.

Hoće li nacionalna licenca smanjiti kvalitetu usluge

Nacionalna licenca bi bila prihvatljiva da se time ne žrtvuje kvaliteta pružanje usluge gostima, tvrde u Udruzi, lokalni vodič u tom je smislu nezamjenjiv. “Posao turističkog vodiča je vezan za specifične i zaštićene lokalitete koji traže posebnu edukaciju, osobno iskustvo i široko predznanje” pišu.

Što će biti sa stranim vodičima u Hrvatskoj

Na drugoj razini, tvrde u Udruzi, problem je možda i veći. Riječ je o priznavanju kvalifikacija stranih turističkih vodičau Hrvatskoj. Svaka članica EU ima različiti sustav i razinu edukacije turističkih vodiča a neke uopće nemaju formalnu obuku.

Splitske vodiče brine povijesno-politička dimenzija

Udruga turističkih vodiča Split u svojim upozorenjima ide još dalje, brine ih i “povijesno-politička dimenzija” problema. Nisu, tvrde, sigurni da će vodič iz Austrije ili Venecije nužno predstavljati hrvatsku povijest i baštinu s aspekta s kojega oni smatraju da bi trebali.

Ministar ima prevelike ovlasti

Iz Nacrta prijedloga Zakona splitski su turistički vodiči zaključili da će ministar turizma Lorencin imati “faraonske ovlasti” u određivanju kriterija za zaštićene cjeline i lokalitete, pa traže da se povijesne dalmatinske gradove i njihove jezgre uvrsti u zaštićene lokalitete a tvrde da zakon ne pokazuje kako će to biti provedeno.

Što s turističkim vodičima koji nisu iz EU

Kao poseban problem ističu nacionalne licence koje bi trebali dobiti turistički vodiči iz zemalja koje nisu članice Europske Unije. Smatraju da je još i prihvatljivo da se pitanje međunarodnog licenciranja rješava unutar EU iako smatraju da je posao turističkog vodiča “isključivo lokalnog karaktera”. Pitaju, međutim, kako će državljani Japana, Južne Koreje, Tajvana iili Kine tražiti ili dobivati licence za turističke vodiče, po kojim kriterijima i tko će biti nadležan.

Sumnjiva ubrzana procedura za Zakon

Udruga turističkih vodiča Split prigovara i što je Zakon poslan u ubrzanu proceduru, jer je njima sada sezona i bore se za posao pa se nemaju vremena posvetiti problematici koju regulira zakon . “Ubrzana procedura isto tako opravdano budi sumnje u motive kreatora Nacrta prijedloga Zakona o pružanju usluga u turizmu” pišu.

Nastavite čitati