Biznis & tech

Tvrtka tvrdi da se njihovom aplikacijom i kamerom mobitela može mjeriti krvni tlak

Neki znanstvenici su skeptični oko ideje mjerenja krvnog tlaka sefliejem

FOTO: Unsplash

Zdravstvena platforma Binah.ai objavila je ovaj tjedan da je dodala praćenje krvnog tlaka u paket zdravstvenih alata dostupnih u svojoj aplikaciji, koja je dostupna putem partnerskih tvrtki. Tvrtka kaže da može izračunati krvni tlak koristeći samo video nečijeg lica putem kamere pametnog telefona ili prijenosnog kompjutera, piše The Verge. Stručnjaci kažu da bi morali vidjeti puno više podataka prije nego tome povjeruju.

“Praćenje krvnog tlaka bez uobičajene manžete dugogodišnji je cilj kardiologa i tehnoloških tvrtki što bi eliminiralo korak u procesu i moglo pomoći ljudima da lakše prate svoj krvni tlak kod kuće, osobito ljudima sa srčanim oboljenjima”, kaže David Maman, izvršni direktor i suosnivač Binah.ai.

Znanstvenici su pomalo skeptični

Za praćenje krvnog tlaka alat analizira svjetlost koja se odbija od lica kako bi izračunao promjene u protoku krvi. Proizvođači uređaja i aplikacija koristili su tu strategiju na različitim dijelovima tijela kako bi izračunali razinu kisika u krvi i broj otkucaja srca.

Puno je zahtjevnije tu tehniku koristiti za mjerenje krvnog tlaka jer još uvijek nema dovoljno podataka koji bi pokazali da se na nju može klinički osloniti. “Mislim da je potencijalno izvedivo da bi se ova tehnologija mogla koristiti u budućnosti, ali nisam vidjela dokaze koji sugeriraju da je ova tehnologija spremna za pouzdano provjeravanje krvnog tlaka, u ovome trenutku”, rekla je Jordana Cohen, sa Sveučilišta Pennsylvania koja proučava hipertenziju, za The Verge.

Studija je provedena na 264 osobe

Dok metrike temeljene na ovoj metodi mogu biti dobre u praćenju promjena krvnog talka, teže ih je koristiti za izračunavanje neobrađenih brojeva bez osnovne vrijednosti. Zato većina alata razvijenih za mjerenja krvnog tlaka koristi i manžetu za kalibraciju.

Binah.ai ne koristi nikakvu kalibraciju. Maman kaže da su proveli interne studije na 264 osobe, nisu objavili podatke ali su s klijentima podijelili “osnovno izvješće o točnosti”. Uređaj su usporedili s međunarodnim standardom za tlakomjere, onima koji se koriste u bolnicama i visoke su točnosti i s kućnima. Monitor Binah.ai koristi standard niske točnosti.

Slijedi opsežnije kliničko istraživanje

Cohen je za The Verge rekla da je međunarodni standard dizajniran za mjerenje krvnog tlaka na manžetama i da se ne bi trebao koristiti za samostalno praćenje točnosti. Rekla je da treba vidjeti više objavljenih podataka prije nego se može vjerovati uređaju. “Važno je i kako uređaj radi kod ljudi različite boje kože, onih koji nose bradu ili su našminkani”, upozorila je kardiologinja Ann Navar sa Sveučilišta Texas. Stručnjaci znaju kako pozicionirati tijelo za mjerenje tlaka na ruci, ali nije jasno koji bi bio najbolji pristup za lice.

Maman obećava opsežnije kliničko ispitivanje krajem veljače i kaže da će se dobiveni podaci koristiti za dobivanje odobrenja od Uprave za hranu i lijekove. Trenutno, aplikacija se može koristiti kao wellness uređaj, a ne u medicinske svrhe. Tvrtka objašnjava da su odlučili pokrenuti aplikaciju prije dodatne studije jer su zainteresirani korisnici tako željeli. A tek sada će se ispitivati je li dovoljno dobra.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu