Biznis & tech

Twitch je za golemo hakiranje okrivio promjenu konfiguracije servera, sličan problem kao Facebookov s početka tjedna

Iz Twitcha kažu kako su korisnički podaci sigurni

FOTO: Unsplash

Korisnicima streaming platforme Twitch preporučuje se promjena lozinki što prije, nakon što se golemom hakiranju objavio source code cijele platforme. Iz Twitcha su potvrdili autentičnost navoda korisnika 4chana koji je objavio torrent veličine 125 gigabajta, koji sadrži cijeli kod platforme, a iz kompanije su i potvrdili kako je došlo do hakiranja.

Iz kompanije su tako pojasnili da je do hakiranja došlo zbog greške u konfiguraciji servera Twitcha, zbog koje su serveri bili ranjivi i omogućen je pristup malicioznim osobama. Dodali su i kako njihovi timovi sada užurbano i intenzivno rade na istrazi hakiranja. Početkom ovoga tjedna Facebook je imao sličnih problema sa konfiguracijom servera, zbog čega su njihove usluge i platforme satima bile nedostupne. No, za sada nema indikacija da je u Facebookovom slučaju došlo do curenja podataka.

Korisnička imena i lozinke su, tvrdi Twitch, sigurni

Iz Twitcha, koji je u vlasništvu Amazona, rekli su kako ne postoje indikacije da su procurile informacije o korisničkim imenima i lozinkama, a kažu i kako su podaci s kreditnih kartica sigurni budući da ih Twitch ne pohranjuje direktno. Ipak, u ovakvim slučajevima hakiranja ovakvih razmjera, uvijek se preporučuje izmjena lozinke, za svaki slučaj.

Kao mjeru preventivne sigurnosti, Twitch je svim korisnicima resetirao stream keyeve, odnosno, jedinstveni niz znakova koji je potrebno unijeti u aplikacije kojima se streama sa računala ili konzola na platformu.

Procurili su i podaci o zaradi streamera

Sinoć su hakeri tvrdili da su ukrali Twitch.tv u cijelosti, uključujući source code za Twitcheve za aplikacije za mobitele, konzole i računala. Hakeri su dobili pristup i internom softveru koji se koristi za povezivanja Amazonovih platformi s Amazon Web Servicesima, njihovom cloud infrastrukturom.

Zbog iznimno opsežnog curenja podataka s Twitcha, postoji šansa kako je platforma znatno ranjivija na buduće hakerske napade, budući da je njen kompletni kod sada javan. U hakiranju su također procurili podaci o tome koliko pojedini Twitch streameri zarađuju, među kojima su i najpopularniji xQc, Nickmercs i Shroud, a neki od poznatijih su već potvrdili točnost tih iznosa.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu