Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Twitterov osnivač Jack Dorsey predviđa da će Ameriku i svijet uskoro zahvatiti hiperinflacija

Inflatorni pritisci će vjerojatno trajati dulje nego se očekivalo

FOTO: AFP

Suosnivač Twittera Jack Dorsey procijenio je da će doći do eskalacije inflacije u SAD-u rekavši kako misli da će se stvari znatno pogoršati. “Hiperinflacija će sve promijeniti”, tvitao je Jack Dorsey u petak uvečer. “Događa se”. Tvit dolazi u trenutku kada je inflacija potrošačkih cijena blizu tridesetogodišnjeg maksimuma u SAD-u i kada raste zabrinutost da bi problem mogao biti gori od onoga što su kreatori politike očekivali.

U petak je predsjednik američkih Federalnih rezervi Jerome Powell priznao je da će inflatorni pritisci vjerojatno trajati dulje nego se očekivalo, napominjući da bi mogli potrajati do kraja sljedeće godine. Čelnik središnje banke dodao je kako očekuje da će uskoro uslijediti izvanredne mjere koje će pomoći gospodarstvu, a za koje kritičari kažu da potiču rast inflacije.

Inflacija će eskalirati diljem svijeta

Osim što nadgleda platformu društvenih medija koja ima 206 milijuna aktivnih dnevnih korisnika, Dorsey je snažan zagovornik bitcoina. Rekao je da je Square, platforma za obradu debitnih i kreditnih kartica koje je Dorsey suosnivač, pokušava ući u rudarenje kriptovaluta. Square također posjeduje nešto bitcoina i olakšava trgovanje njime.

Odgovarajući na komentare korisnika, Dorsey je u petak dodao kako problem inflacije eskalira diljem svijeta. “To će se uskoro dogoditi u SAD-u, a i u cijelome svijetu”, tvita Dorsey, trenutni izvršni direktor Twittera i Squarea.

Većina investitori se baš i ne slaže s Dorseyem

Jedna je stvar inflacija, ali je iznenađenje da je Dorsey upotrijebio riječ hiperinflacija, stanje brzog rasta cijena koje može uništiti valute i srušiti cijela gospodarstva. Milijarder ulagač Paul Tudor Jones i drugi upozoravaju na razdoblje rastuće inflacije. Jones je ranije ovog tjedna za CNBC rekao da posjeduje nešto bitcoina i da to vidi kao dobru zaštitu od inflacije.

“Jasno je da ma mjesta za kriptovalute. Jasno je da u ovome trenutku pobjeđuju u utrci sa zlatom”, rekao je Jones. Većina velikih investitora nije otišla tako daleko da poziva na hiperinflaciju poput Dorseya, kaže CNBC News.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više