U Americi se biraju najbolje dizajnirani proizvodi u 2017. godini. Izdvojili smo neke koji se nama sviđaju

Udruženje Industrijskih dizajnera Amerike odabralo je 141 finalista

ZADNJA IZMJENA: srp. 15, 2017

Udruženje Industrijskih dizajnera Amerike (IDSA) održalo je izbor za najbolji dizajn, International Design Excellence Awars (IDEA). Na natjecanje je stiglo parsto radova iz 54 zemlje. Odabran je 141 finalist, od kojih je 64 dobilo brončanu medalju. Kojih će 25 dobiti zlatnu, a kojih 52 srebrnu, bit će objavljeno u Atlanti 18. kolovoza.

Owen Foster, vođa je žirija s 30 dizajn eksperata koji su davali sud o proizvodima u 20 kategorija. Do 11. kolovoza i ljudi mogu glasati za svog favorita koji će dobiti Peoples Choice Award.

1. Scooter for life

Ovaj romobil dizajniran je kako bi bio maksimalno praktičan, siguran i intuitivan. U prvom planu namijenjen je seniorima kojima bi trebao pružati veću mobilnost. S njime se može kretati tek kada se otpusti kočnica, a dostupan je i dodatni elektromotor. S prednje strane se nalaze dva veća kotača, a iznad njih košara za pohranu stvari s tržnice. Romobil ima i “vodi me doma” funkciju, koja korisnicima s demencijom može osigurati siguran povratak kući.

2. Tile Mate

Maleni uređaj oblika kvadratne pločice pomoći će svima koji često gube stvari. Može se zalijepiti na predmete, ali i provući kroz privjesak ključeva. Koristi bežični odašiljač koji šalje lokaciju Tile mreži, koja potom javlja mobitelu lokaciju izgubljenoga predmeta.

3. Polaroid Snap Touch

Polaroid još uvijek nudi fizičko iskustvo fotografija, pa tako ima malenu digitalnu kameru koja odmah može printati male slike. Dizajn joj je retro, a na stražnjoj strani ima ekran pristojne veličine.

4. Microsoft Surface Studio

Jedini pravi konkurent Appleovom iMacu je došao iz Microsofta, a po dizajnu djeluje znatno modernije i naprednije. Rađen je primarno za kreativce, stoga mu je ogroman ekran ustvari touchscreen po kojem se može crtati stylusom, Microsoftovim Surface Penom. Nosač zaslona je iznimno fleksibilan, pa se s malo muke može pomicati u mnogo položaja, čak do potpunog vodoravnog postavljanja.

5. Empathy Bridge for Autism

Naočale za virtualnu stvarnost mogu se pronaći na svakom uglu, no ovaj koncept nudi nešto posebno. Naočale omogućuju onima koji ih nose da iskuse kako je to bolovati od autizma. Mijenja vizualne i auditivne podražaje, no još zanimljivije, mijenja govor sugovornika kako bi nosioc naočala imao potpuni doživljaj. Cilj ovih naočala je promicati probleme s kojima se suočavaju autistične osobe.

6. Xiaomi Mi MIX

Mobitel izrađen od keramike s ekranom koji pokriva oko 92 posto prednje površine se morao naći na ovom popisu. Xiaomijev Mi MIX se pojavio mnogo prije od trenutnih infinity display mobitela, poput LG G6 i Samsung Galaxy S8. Na vrhu ekrana nema zvučnika za pozive, već se iza ekrana nalazi skriveni zvučnik koji zvuk prenosi preko vibracija na uho.

7. Microsoft HoloLens

Microsoftove naočale za proširenu stvarnost su prve koje ne trebaju računalo za rad, već su potpuno samostalne. Naočale u okolinu koja okružuje korisnika postavlja holograme, koji djeluju kao da se uistinu nalaze u stvarnom svijetu. Najlakši opis ovoga bi bila pomiješana stvarnost, u kojoj se miješa realno i virtualno.

8. ASUS Vivobaby

Vivobaby je zamišljen kao konstantni mjerač vitalnih podataka bebe. Uključuje mjerenje otkucaja srca, temperature, pokreta i kvalitete sna bebe. Uređaj se puni preko bežičnog punjača, a napravljen je od medicinske plastike. Može se postaviti bebi oko ovratnika, rukava, na pelenu ili prikvačiti na bilo koji komad odjeće. Proizvod je zadovoljio sigurnosne kriterije, pa ne postoji opasnost od gušenja.

9. Flexup

Za monocikl naziva Flexup ne postoje prepreke, a koncept je izradila kompanija za autogume Hankook. Jednim kotačem omogućuje vozačima da se na mjestu okrenu i zbog fleksibilnog dizajna kotača popnu uz stepenice. Monociklom se upravlja naginjanjem prema naprijed ili nazad, a skreće se dizanjem i spuštanjem bočnih pedala.

Ivan Luzar
Telegram autor
480 članaka Više o autoru