Biznis & tech

U Berlinu planiraju ograničiti visinu najamnine jer se stanovnici žale da je grad postao skup za život

Prijedlog zakona tek mora proći javnu raspravu

BERLIN, GERMANY - MAY 14: Newly-constructed apartment buildings stand in the city center on May 14, 2019 in Berlin, Germany. Real estate prices in the German capital have risen dramatically in the last decade.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Berlinska gradska uprava planira ograničiti visinu mjesečne najamnine na 7,97 eura po četvornom metru kao dio nastojanja da priguši rast najamnina u glavnom njemačkom gradu. Po pisanju Tagesspiegela, koji se poziva na nacrt zakona, najmodavci će moći naplaćivati maksimalno 0,57 eura više po četvornom metru u slučaju da naprave poboljšanja u kvaliteti stambenog prostora, uključujući moderni sustav grijanja.

Stupanje na snagu od siječnja?

Berlinska senatorica za urbani razvoj Katrin Lompscher planira ograničiti rast najamnina za stanove izgrađene do 2013. godine, stoji u listu, dodajući da će stanovi izgrađeni nakon 2014. godine biti izuzeti. Prijedlog zakona tek mora proći javnu raspravu, a iz berlinske gradske uprave nisu bili dostupna za komentar. Gradski senat će pripremiti prijedlog zakona koji će biti poslan gradskom parlamentu do 15. listopada, a planira se njegovo stupanje na snagu od siječnja.

Berlinska je gradska vlast u lipnju odlučila zamrznuti najamnine na pet godina, temeljem pritužbi stanovništva da je njihov nekad cjenovno prihvatljivi grad sada postao skup. Iako su najamnine u tom gradu s 3,6 milijuna stanovnika porasle, one su i dalje niske u usporedbi s Londonom ili Parizom. Deutsche Wohne je najveći berlinski najmodavac stanova, s više od 115 tisuća stanova u glavnom gradu Njemačke, dok njegov konkurent Vonovia posjeduje više od 42 tisuće.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu