Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

U Hrvatsku sutra stižu Googleovi Street View auti, snimat će ulice brojnih gradova

Slikat će Požegu, Osijek, Krapina, Vukovar, Split, Dubrovnik, Šibenik...

FOTO: Google

Iz Googlea su potvrdili kako će se njihovi Street View automobili ovog ljeta ponovno vratiti u Hrvatsku. Ove godine obići će velik broj gradova, među kojima su Požega, Osijek, Krapina, Vukovar, Split, Dubrovnik, Šibenik i drugi, a fotografirat će ceste i autoceste u svim hrvatskim županijama na Google kartama. Vožnje počinju od sutra, 2. kolovoza, a više informacija o tome gdje se trenutno nalaze njihovi automobili dostupni su na njihovim stranicama.

Street View je jedna od popularnijih Googleovih funkcija, koja je dostupna u više od 220 zemalja diljem svijeta, pa čak i u nekim dijelovima Antarktike. S tom funkcijom korisnici mogu razgledavati ulice, kao i kulturne i prirodne znamenitosti u 360 stupnjeva. Funkcija Street Viewa dostupna je u aplikacijama Google Earth, kao i u aplikaciji Googleovih karata na mobilnim uređajima.

Mogu se razgledati i kulturne znamenitosti

Korisnici Street Viewa u Hrvatskoj imaju prilike razgledati većinu hrvatskih gradova, poput Zagreba, Pule, Zadra i Đakova, ali i povijesne znamenitosti poput katedrale sv. Jakova u Šibeniku, te Dioklecijanove Palače u Splitu. Od prirodnih znamenitosti dostupna su razgledavanja Nacionalnog parka Plitvička jezera i Parka prirode Papuk.

Iz Googlea ističu kako su svjesni da se infrastruktura u gradovima, ali i među gradovima, s vremenom mijenja i razvija, kao i da ponekad prirodne katastrofe ostave svoj trag, pa fotografije treba redovito ažurirati. Nove fotografije pomoći će korisnicima da se još bolje orijentiraju i lakše planiraju putovanja s ažuriranim snimkama.

Čuvaju privatnost

Iz Googlea dodaju kako ulažu maksimalne napore kako bi zaštitili privatnost, a istodobno omogućili svim korisnicima prednosti usluge Street Viewa.

Svakoj objavi prikupljenih fotografija prethodi obrada pomoću posebne tehnologije. Ona zamućuje lica ljudi i oznake registarskih pločica kako se ne bi mogli identificirati te tako štiti privatnost ljudi. Street View dodatno sadrži mogućnost uklanjanja označenih fotografija koje korisnici mogu prijaviti pritiskom na tipku “Report a problem” u donjem lijevom kutu fotografije.