Biznis & tech

U posljednje vrijeme se opet priča o Disneyjevom streaming servisu pa smo izvukli sve što dosad znamo

Na usluzi će biti dostupna hrpa sadržaja, no neki klasici bi mogli izostati

Disney je još prošle godine najavio kako planiraju pokrenuti vlastitu uslugu za streamanje video sadržaja, kako bi konkurirali Amazonu, Hulu i Netflixu. Na servisu bi se ekskluzivno trebali prikazivati filmovi, serije i dječji program iz Disneyjeve grupacije, ali i neki originalni sadržaj koji bi trebao biti dostupan samo za streamanje. Iako još nisu izašli s previše detalja, u posljednje vrijeme se ponovno počelo intenzivno pričati o ovom Disneyjevom servisu pa smo izvukli par bitnijih stvari koje su zasad poznate.

1. Kada stiže?

Prije godinu dana, Disney je odlučio prekinuti svoj ugovor s Netflixom koji su sklopili 2012. i prema kojem je Netflix dobio eksluzivno pravo prikazivanja Disneyjevih naslova. U rujnu 2016. ugovor je stupio na snagu, i otad korisnici američke verzije Netflixa mogu gledati Disneyjev katalog koji uključuje i Marvel, Pixar i Lucasfilm naslove. No, Disneyjev izvršni direktor Bob Iger objavio je prošle godine da odustaju od tog ugovora te da od 2019. njihovi filmovi više neće biti dostupni na Netflixu. Umjesto toga, kako je najavio, Disney pokreće vlastiti streaming servis no on, za sada, još uvijek nema ime.

2. Hrpa sadržaja

Disneyjev streaming servis će, barem u Americi, biti jedino mjesto na kojem će se moći streamati njihov sadržaj. Prvi ekskluzivni naslovi trebali bi biti Toy Story 4 te nastavak sveprisutnog i iznimno popularnog Frozena. Također, planiraju proizoditi originalni sadržaj, serije i neke druge kraće formate, ali i i prikazivati sve starije Disneyjeve i Pixarove filmove i serije, odnosno gotovo sve što je emitirano na njihovim TV kanalima.

Tako je barem, u trenutku kada su kupili platformu za streaming BAMTech, na svom blogu najavio Disneyjev CEO Bob Iger. Kakva će dostupnost ovog servisa biti izvan Amerike, još se ne zna. Prema pisanju Varietyja, na usluzi će se pojaviti i nove serije temeljene na Monsters Inc., High School Musicalu i barem jedna nova serija o Marvelovim superjunacima.

3. Neće biti samo za djecu

Iako se Disneyjevo ime najčešće povezuje s dječjim filmovima, na streaming servisu će se pojaviti i sadržaj namijenjen starijima. Prema pisanju CNBC-a, Iger je na konferenciji za medije rekao kako će se većina Disneyjevih filmova, što uključuje Marvelove naslove poput Avengersa, nakon kina pojaviti samo na njihovoj streaming usluzi. Moguće je također da će se filmove dizati na streaming servis još za vrijeme prikazivanja u kinima.

4. Novi Star Wars

U studenom, Disney je najavio kako su sklopili ugovor s Rianom Johnsonom, redateljem filma Star Wars: The Last Jedi. Johnson će za Disney raditi na posve novoj trilogiji, koja će sigurno biti dostupna za streamanje. Ono što je sasvim sigurno je da će se na servisu pojaviti nova serija temeljena na Star Warsu, čija je radnja smještena između Return of the Jedi i The Force Awakens, piše The Verge. Najavljeno je također kako će seriju pisati i producirati Jon Favreau, režiser prvog i drugog Iron Mana. Favreau je već ranije surađivao s Disneyjem pa je tako režirao The Jungle Book iz 2016. godine, a preuzeo je i režiju za ponovno snimanje The Lion Kinga.

5. Vjerojatno ništa od starih Star Warsa

Bloomberg je prošloga tjedna pisao o tome kako je Disney kontaktirao Turner Broadcasting, koji trenutno drži prava za prikazivanje većine filmova Star Wars. Disney je pokušao ponovno otkupiti prava od Turnera, no odbili su ih i izjavili kako ne planiraju dalje pregovarati s Disneyjem.

Temeljem ugovora iz 2016. godine, Turner je mogao prikazivati Star Wars na svojim kanalima poput TBS-a i Starza, najčešće u obliku filmskih maratona. Tada je takav ugovor imao smisla, budući da Disney još uvijek nije razmišljao o stvaranju vlastitog streaming servisa. Sada se međutim čini kako to i nije bila najpametnija odluka.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu