Biznis & tech

Uber je objavio da ovog ljeta počinju s testiranjem dostave hrane dronom; prvi je San Diego

Dronovi neće dolaziti ravno do vrata, već na posebna mjesta za slijetanje

FOTO: Uber

Uber je objavio da planira dostavljati hranu dronovima u San Diegu, i to već ovoga ljeta, piše Bloomberg Businessweek. Kompanija još od prošlog svibnja priča o mogućnosti takvih eksperimentalnih dostava, a novi izvještaj daje uvid u neke detalje projekta. Kao prvo, dostave se neće vršiti do domova ljudi, već do posebnih “sigurnih zona za slijetanje”, gdje će Uberovi dostavljači ručno istovarivati pakete i nositi ih do kućnih pragova ljudi. Neke od mogućih sigurnih zona za slijetanje bi čak mogli biti i krovovi Uberovih automobila, koje bi dronovi mogli prepoznati skeniranjem QR kodova na krovu.

Cijena dostave dronom bi trebala biti jednaka kao cijena Uberove standardne dostave hrane, što je oko 8,50 dolara u San Diegu. Uber na projektu surađuje i s McDonald’som, koji razvija posebne spremnike u kojima bi hamburgeri i krumpirići trebali ostati topli i svježi. Novinari Bloomberga su tijekom svibnja vidjeli i testni let u kojem je hrana dostavljena običnim hexacopterima, koji ne liče nimalo na dronove koje je Uber predstavio u konceptu.

Umjesto 21 minute, sedam

Kako kaže šef razvoja zračnih projekata u Uberu, Eric Allison, dostava dronovima na udaljenost od oko 2 kilometra bi trebala trajati samo sedam minuta, dok bi dostava istom rutom s automobilom ili biciklom trajala 21 minutu. Allison također tvrdi da će testni letovi njihovih letećih taksija početi 2020. godine, a komercijalni letovi bi trebali početi već 2023. godine.

Za svoje dostave hrane dronovima Uber još uvijek mora dobiti dozvolu Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo (FAA), no to, tvrde, ne bi trebao biti preveliki problem, budući da je San Diego još 2018. godine proglašen jednim od 10 gradova u kojima se mogu vršiti testni letovi dronovima. Iz Ubera pretpostavljaju da će za desetak godina dostave dronovima biti toliko uobičajene da će restorani morati redizajnirati svoje kuhinje kako bi ih više prilagodile dronovima.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu