Za Travisa Kalanicka situacija se sad još malo zakomplicirala; Uberov investitor ga tuži za prijevaru

Žele ga potpuno ukloniti iz upravnog odbora kompanije

ZADNJA IZMJENA: kol. 11, 2017
Foto: AFP/AFP

Jedan od investitora Ubera, koji su prvo natjerali Travisa Kalanicka da se povuče pozicije direktora u lipnju, sad je protiv njega podigao i tužbu. Benchmark, kompanija iz Silicijske doline koja se bavi ulaganjima, podigla je u četvrtak tužbu zbog prijevare i prekoračenja ovlasti protiv Kalanicka pri Sudu časti u Delewareu. Cilj je potpuno ukloniti Kalanicka iz upravnog odbora Ubera.

Glavni dio tužbe fokusiran je na Kalanickovo prekoračenje ovlasti nad nekoliko direktorskih pozicija u upravnom odboru nakon što je smijenjen sa svoje pozicije. Benchmark tvrdi da se bivši Uberov direktor i osnivač koristio dezinformacijama i prikrivanjem informacija kako bi “nakrcao odbor vjernim suradnicima koji neće dovoditi u pitanje njegovo prijašnje ponašanje, s ciljem povratka na poziciju glavnog direktora”.

Kalanick kaže da su to sve laži

Tužitelj tvrdi kako je svojim postupcima Kalanick “naštetio Uberovim dioničarima, zaposlenicima, partnerima vozačima, te klijentima”, što je navedeno u tužbi. Nadalje, Benchmark smatra kako je Kalanickov trenutni status u Uberu nepravedan, te da se njegove ovlasti moraju smanjiti. Nakon što je Kalanick odstupio s pozicije direktora, Uber nije pronašao njegovu zamjenu, a članovi upravnog odbora navodno se svađaju i nisu u stanju odlučiti se tko će ga zamijeniti.

Vrijednost Ubera procjenjuje se na 70 milijardi dolara. Steven Hill, autor knjige Raw Deal koja opisuje Uberov uspjeh, komentirao je tužbu rekavši da je to borba za vlast unutar kompanije, te da je “upravni odbor Ubera ignorirao Travisove neetičke i ilegalne postupke godinama. On je njihovo čudovište”. S druge strane, Kalanickov glasnogovornik tvrdi da je tužba “neosnovana, puna laži i pogrešnih tvrdnji”, te da je bivši Uberov direktor siguran kako će optužbe protiv njega biti odbačene.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru