Biznis & tech

Uberu u Americi u zadnje vrijeme baš ne ide; sad svi pišu o bivšoj djelatnici koja ih optužuje za seksualno uznemiravanje

Uberov CEO Travis Kalanick kaže da je pokrenuo istragu oko tih optužbi

FOTO: Uber/Uber

Nekadašnja zaposlenica Ubera, Susan J. Fowler, na svom je blogu iznijela neke prilično ozbiljne optužbe na račun te prijevozničke kompanije. U tekstu koji je objavila u nedjelju, optužila ih je za navodni institucionalni seksizam, nekompetencije u upravljanju ljudskim resursima i organizacijski kaos.

Fowler sada radi kao inženjerka za Stripe, a Uberu se priključila 2015. godine. Kako piše na svom blogu, njezino radno iskustvo ubrzo je postalo “čudno i lagano zastrašujuće”. Prema Fowler, tek je nekoliko tjedna radila za Uber kada joj je njezin šef preko poruka otvoreno nudio intiman odnos.

Bio je u otvorenoj vezi i nudio mi je seks

“Bio je u otvorenoj vezi, kako je rekao, i njegova djevojka je lako nalazila nove partnere, dok on nije. Rekao je da se trudi da ne upadne u nevolje na poslu, ali da mu to ne uspijeva jer traži žene koje će spavati s njim”, napisala je Fowler. Bilo joj je jasno da ju nagovara da spava s njim pa je screenshotove tih razgovora prijavila HR službi.

Kada ga je prijavila, mislila je da će odjel ljudskih resursa riješiti situaciju, ali, kako tvrdi, nisu to učinili. U HR odjelu su joj rekli kako je to bilo seksualno uznemiravanje i da joj je očigledno predlagao seks, ali obzirom da je to njegov prvi prijestup, da bi im bilo neugodno učiniti išta više od upozorenja.

Profesionalna kultura Ubera je neprijateljska za žene

To je bio samo prvi nagovještaj za Fowler da je Uberova profesionalna kultura, kako tvrdi, “izrazito neprijateljska prema ženama”. Tvrdi i da se u višim strukturama menadžmenta u Uberu odigravao “politički rat po uzoru na Igre prijestolja”, što je to vodilo do kaosa u svim ostalim odjelima.

Kada je Fowler došla u Uber, tvrtka je imala više od 25 posto zaposlenih žena. Kako kaže, zahvaljujući disfunkcionalnom sustavu i seksizmu, kada je pokušala otići iz Ubera, broj žena je pao na samo šest posto. Flower se prisjetila i bizarne epizode kada je njezina bivša firma obećala svakom zaposleniku kožnu jaknu. Kasnije su joj rekli da kožne jakne za žene nisu naručene jer žena u firmi nema dovoljno da bi se opravdala ta narudžba.

Istupio još jedan bivši zaposlenik Ubera

Na Twitteru se oglasio još jedan bivši zaposlenik Ubera, Chris Messina, koji je pružio podršku Susan i rekao da je imao slično iskustvo s HR službom bivše firme.

U odgovoru na te optužbe, CEO Ubera Travis Kalanick rekao je u nedjelju navečer da je novoj šefici odjela ljudskih resursa naredio da izvrši “hitnu istragu” oko tih optužbi. “To što Fowler opisuje je gnjusno i protivi se svemu onome za što se Uber zalaže i u što vjeruje”, rekao je Kalanick.

Suosnivačica Huffington Posta i članica upravnog odbora Ubera, Arianna Huffington najavila je putem Twittera da će i ona pomoći u ovoj istrazi. Liane Hornsey, nedavno zaposlena na čelu ljudskih resursa Ubera, vodit će ovu istragu.

Nastavite čitati