Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Ugledna analitička tvrtka koja prati tržište turizma: Hrvatska je trenutno najtraženija destinacija u Europi

Hrvatska je tako pomela Španjolsku i Italiju

08.06.2022., Stara gradska jezgra, Dubrovnik - Puni restorani i kafici u gradu.
  Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
FOTO: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prema podacima tvrtke AirDNA, koja se bavi analizom iznajmljivanja smještaja, Hrvatska je trenutno najtraženija destinacija u cijeloj Europi. Hrvatska je u lipnju prednjačila u oporavku potražnje sa 132 posto više rezerviranih noćenja u usporedbi s prošlom godinom, a slijede je Norveška s rastom od 117 posto, te Mađarska s 97 posto rasta. Svih 20 vodećih zemalja zabilježilo je rast u odnosu na prošlu godinu, premda Finska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemska zaostaju.

Novi mjesečni pregled tržišta koji je objavio AirDNA otkriva da je u prvoj polovici 2022. godine 7,2 posto više noćenja provedeno u europskim apartmanima za odmor nego u istom razdoblju 2019. godine, što pokazuje potpuni oporavak diljem kontinenta. Ističu i kako je ponuda i dalje smanjena, te da se tržište bori vratiti na razinu ponude prije pandemije, što je dovelo do rekordno visoke popunjenosti deveti mjesec za redom. Popunjenost je dosegnula 58,2 posto u lipnju 2022., dok se prosječne cijene počinju stabilizirati. U prosjeku su porasle za 4,8 posto u odnosu na prošli lipanj.

Hrvatska ima veći rast od Španjolske i Italije

S rastom broja noćenja od 132 posto Hrvatska prednjači u Europi i bilježi veći rast od tradicionalnih mediteranskih konkurenata, poput Španjolske i Italije. AirDNA piše kako je to dodatni pokazatelj da turisti prije rezerviranja putovanja još uvijek uzimaju u obzir razinu slobode koju zemlja nudi. Za razliku od stroge Italije i uvijek oprezne Španjolske koja je svoje mjere popustila kada je sezona putovanja već bila u tijeku, Hrvatska od 3. svibnja ima normalna pravila ulaska.

Spominju i kako je na vrhuncu krize 2020. godine, Hrvatska zadržala otvorenu granicu prema Amerikancima, a osim kratkih razdoblja zatvaranja zbog širenja novih varijanti, nije prestala primati turiste.