Biznis & tech

Ugledni časopis objavio je pismo znanstvenika koji traže novu istragu o porijeklu koronavirusa. Žele utvrditi je li pobjegao iz laboratorija

Među njima su i neki vrlo ugledni stručnjaci

Lab technicians test patient samples for the novel coronavirus at the Centre for Emerging Infectious Diseases of Thailand at Chulalongkorn University in Bangkok on February 5, 2020. - Thailand so far has detected 25 confirmed cases of the novel coronavirus believed to have originated in the central Chinese city of Wuhan, which is under lockdown. (Photo by Lillian SUWANRUMPHA / AFP)
FOTO: AFP

Skupina istaknutih biologa s vrhunskih američkih sveučilišta misli da moraju postojati dokazi koji bi sa sigurnošću potvrdili da virus nije izašao iz laboratorija, piše MIT Technology Review.

Prije godinu dana ideju da je pandemiju mogao izazvati incident u laboratoriju vodeći svjetski časopisi, znanstvenici i mediji proglasili su teorijom zavjere. Ipak, porijeklo virusa i dalje je tajna, a nagađanja da je potekao iz laboratorija nije lako zaustaviti.

Pismo potpisalo 18 istaknutih biologa

U pismu objavljenom u časopisu Science koje potpisuje 18 istaknutih biologa, uključujući i vrlo istaknutog znanstvenika za koronavirus Ralpha Barica sa Sveučilišta North Carolina, poziva se na novo istraživanje o svim mogućim porijeklima virusa. Također se poziva kineske laboratorije i agencije da otvore svoje evidencije za neovisne analize. “Moramo ozbiljno shvatiti hipoteze o prelasku na ljude u prirodi i u laboratoriju, sve dok nemamo dovoljno podataka”, pišu znanstvenici.

Pismo koje su inicirali David Relman, mikrobiolog sa Stanforda i Jesse Bloom, virusolog sa Sveučilišta Washington, spominje nedavno zajedničko istraživanje WHO i Kine. U njemu je zaključeno da je virus šišmiša dospio na ljude preko treće životinje i da je laboratorijska nezgoda “krajnje nevjerojatna”.

Prema mišljenju autora pisma taj zaključak nije znanstveno opravdan. Naime, nije pronađen trag o tome kako je virus prvi put skočio na ljude, a mogućnost laboratorijskog incidenta dobila je površan osvrt, na samo četiri stranice, u izvješću WHO dugačkom 313 stranica.

Znanstvenici traže neovisnu istragu

Marc Lipsitch, poznati epidemiolog s Harvarda koji je među potpisnicima pisma, rekao je da donedavno nije davao mišljenje o porijeklu virusa. “Klonio sam se toga jer sam se više bavio ishodom pandemije. Ali poslije ovakvog izvješća WHO vrijedi progovoriti.”

Nekoliko potpisnika pisma, među njima Lipsitch i Relman, ranije su zatražili veću kontrolu istraživanja u kojima se virusi genetski modificiraju da postanu virulentniji. U Institutu za virusologiju u Wuhanu, vodećem kineskom centru za proučavanje virusa šišmiša sličnog SARS-CoV-2, provode se takvi eksperimenti. Neki činjenicu da se covid prvi puta pojavio u istome gradu u kojemu je takav laboratorij vide kao posredni dokaz da je za virus mogao biti kriv incident u laboratoriju.

Iako su kineski znanstvenici ustvrdili da u ovom slučaju incidenta nije bilo, autori pisma kažu da se to može utvrditi samo neovisnom istragom. “Istraga bi trebala biti transparentna, objektivna, vođena podacima, visoko stručna, podložna neovisnom nadzoru i odgovorno upravljati minimiziranjem utjecaja sukoba interesa”, ističu autori pisma. “Agencije za javno zdravstvo i istraživački laboratoriji moraju svoje podatke otvoriti javnosti.”

“Tužno čitati ovo pismo”

Glavna znanstvenica Instituta u Wuhanu, Shi Zhengli, ustvrdila je u e-mailu da su sumnje u pismu pogrešno postavljene i mogu naštetiti svjetskom odgovoru na pandemiju. “”To definitivno nije prihvatljivo”, kazala je Shi o pozivu autora da se vide zapisi laboratorija Wuhan.

“Zaista je tužno čitati ovo pismo koje je napisalo 18 istaknutih znanstvenika”, piše Shi. “Hipoteza o curenju virusa iz laboratorija temelji se jedino na tome što laboratorij već dugo radi na koronavirusima šišmiša koji su filogenetski povezani sa SARS-CoV-2. Ova tvrdnja definitivno će naštetiti ugledu i entuzijazmu znanstvenika koji su posvećeni radu na novim životinjskim virusima koji imaju rizik prelaska na ljude i oslabit će sposobnost ljudske zajednice da odgovori na sljedeću pandemiju”, dodaje.

Zahtjevaju detaljniji nadzor laboratorija

Zapadni znanstvenici s tim se ne slažu. “U idealnom slučaju ovo je vrlo konzervativan poziv da se što jasnije testira nekoliko održivih hipoteza za koje imamo premalo podataka”, kaže Megan Palmer, stručnjakinja za biološku sigurnost sa Stanforda. “Pismo istaknutih stručnjaka može biti ono što je potrebno da se drugi natjeraju na pažljivo razmatranje.”

Pismo dodatnu težinu daje to što je objavljeno u časopisu Science, jednom od najprestižnijih svjetskih časopisa. U njemu se, uz ostalo, spominje raniji poziv o 26 političkih analitičara i znanstvenika koji su zahtijevali detaljniji nadzor laboratorija u Wuhanu i ustvrdili da “tim WHO nije imao mandat, neovisnost i potreban pristup za provođenje potpune i neovisne istrage.”

Neki su virolozi odbacili pismo s obrazloženjem da njegovi potpisnici nisu dovoljno stručni. Kristian Andersen iz institucije Scripps Research Institute kaže da je teško naći nekoga s relevantnim iskustvom koji ga je potpisao. On smatra da svi dostupni dokazi upućuju na prirodno porijeklo virusa.

Veća kontrola laboratorijskih istraživanja

Ako Kina ne pristane na novu istragu, nejasno je u kojem bi obliku ona bila ili koje će zemlje sudjelovati, priznaje Relman. Relman smatra da postoje načini da se organizira relevantna istraga. “Neće biti tako prodorna kao što je mogla biti da se organizirala prvog tjedna siječnja 2020. godine, ali i dalje mislim da nije kasno. Pa čak i ako ne dobijemo konačan odgovor.”

Lipstich se zalaže za provođenje veće javne kontrole laboratorijskih istraživanja koja uključuje viruse koji imaju potencijal širenja van kontrole. “Nije sve u tome da li je laboratorijski incident prouzročio ovu pandemiju. Želio bih da se pozornost usmjeri na regulaciju opasnih pokusa jer smo vidjeli što nam pandemija može učiniti i trebali bi biti izuzetno sigurni prije nego poduzmemo bilo što”, kazao je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu