Biznis & tech

Umro je šef Samsunga, čovjek koji je kompaniju pretvorio u jednu od najmoćnijih na svijetu. Tko će ga naslijediti?

Lee Kun-hee proveo je šest godina u bolnici nakon srčanog udara

Lee Kun-Hee (C), former Samsung Group chairman, leaves after his trial as reporters ask him questions at the Seoul High Court in Seoul on August 14, 2009.  The court sentenced former Samsung group chairman Lee Kun-Hee to a suspended three-year prison term and a fine of 110 billion won (89.2 million USD) after convicting him over a bond deal. AFP PHOTO/JUNG YEON-JE (Photo by JUNG YEON-JE / AFP)
FOTO: AFP

Karizmatični vođa Samsung Grupe Lee Kun-hee koji je izgradio Samsung u vodećeg proizvođača pametnih telefona umro je u subotu, nakon što je proveo više od šest godina u bolnici zbog srčanog udara, izvijestila je kompanija.

Smrt Leea (76), najbogatijeg Južnokoreanca čije bogatstvo prema Forbesu vrijedi 20,9 milijardi dolara trebala bi potaknuti interes ulagača za restrukturiranje grupe u kojoj su njegovi udjeli u ključnim kompanijama, kao što su Samsung Life i Samsung Electronics.

Samsung Life je najveći dioničar krunskog dragulja Samsung Electronicsa, a Lee je vlasnik 20,76 posto osiguravajuće kompanije i najveći pojedinačni dioničar Samsung Electronicsa s udjelom od 4,18 posto.

Preobrazio kompaniju

Lee je umro uz obitelj, uključujući i svog sina Jay Y. Lee, potpredsjednika Samsung Electronicsa, izvijestila je kompanija. “Predsjednik Lee bio je istinski vizionar koji je Samsung iz lokalne tvrtke transformirao u vodećeg svjetskog inovatora i industrijsko središte”, objavio je Samsung, dodajući da je njegova deklaracija o novom menadžmentu iz 1993. bila pokretačka snaga vizije tvrtke da isporuči najbolju tehnologiju za izgradnju globalnog društva.

Za njegova života, kaže se u izjavi, Samsung Electronic izrastao je iz drugorazrednog proizvođača televizora u najveću svjetsku tehnološku kompaniju po prihodu koja je ispratila japanske marke Sony, Sharp i Panasonic u čipovima televizorima i zaslonima, okončala nadmoć Nokije i pobijedila Apple u pametnim telefonima. “Njegovo nasljeđe bit će vječno”, napisao je Samsung.

Tko će ga od djece naslijediti?

Lee je pomogao svome ocu Lee Byung-chullu da kompanija koja se u početku bavila proizvodnjom hrane preraste u poslovno carstvo s imovinom vrijednom 375 milijardi dolara i s desecima podružnica čije djelovanje uključuje poslove od elektronike i osiguranja do brodogradnje i građevine.

Lee je pripadao drugoj generaciji vođa te kompanije a svojim nasljednicima ostavio je potencijalno teška pitanja oko sukcesije. Zasad nije poznato kako će troje djece podijeliti bogatstvo.

“Prošlo je šest godina otkad je Lee hospitaliziran pa ako među djecom postoj konsenzus Samsung će mirno proći sukcesiju, a ako ne postoji mogućnost zavade”, rekao je Park Sang-in s Nacionalnog sveučilišta u Seulu.

Pravni problemi sinova

Njegov sin Jay Y. Lee ima pravne probleme zbog povezanosti s udruživanjem dvije podružnice Samsunga, što mu je omogućilo veću kontrolu nad Samsung Electronicsom.

Mlađi sin proveo je neko vrijeme u zatvoru zbog podmićivanja koje je dovelo do opoziva tadašnje južnokorejske predsjednice Park Geun-hye.

Očekuje ga ponovljeno suđenje dok se u odvojenom postupku našao na optuženičkoj klupi zbog optužbi za računovodstvene prijevare i manipulacije cijenama dionica koje je počelo ovog tjedna.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu