Telegram.hr

United Group, kompanija koja drži Novu TV i N1, prodana je britanskom investicijskom fondu

Britanski investicijski fond BC Partners u četvrtak je objavio kako će od sadašnjeg vlasnika, američkog investicijskog fonda KKR-a (Kohlberg Kravis Roberts) kupiti većinski udio u telekomunikacijskoj i medijskoj kompaniji United Group B.V. Pritom će KKR zadržati značajan manjinski udio vlasništva, izjavili su iz BC Partnersa ne navodeći točne detalje prodaje. Međutim, Wall Street Journal piše kako je vrijednost United Groupa oko 2,6 milijardi eura.

Danas je United Group najveća Pay TV kompanija na području bivše Jugoslavije, a u vlasništvu imaju kanale poput N1 i Sport Kluba. Početkom ove godine, vijeće za elektroničke medije odlučilo je da ta kompanija preko svoje podružnice Slovenia Broadband može i službeno preuzeti sto posto dionica Nove TV. Proces prodaje Nove TV pokrenut je tijekom srpnja prošle godine, za 230 milijuna eura.

Posluju uglavnom na području bivše Jugoslavije

United Group B.V jedan je od većih operatera u jugoistočnoj Europi, a njihov biznis je podijeljen u dva dijela, telekomunikacijski i medijski. Nastali su ustvari 2007. godine spajanjem Srpske kablovske mreže (SBB-a), slovenskog Telemacha i Telemachove podružnice u Bosni i Hercegovini, a 2015. godine kupili su i slovenskog operatera Tušmobil. Od ožujka 2014. godine, Group B.V je u vlasništvu KKR-a.

Usluge United Groupa koristi više od 1,8 milijuna domaćinstava u jugoistočnoj Europi, raspoređenih u šest zemalja. Među njima su Hrvatska, Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija. Korisnicima nude usluge kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije. Trenutno zapošljavaju nešto više od 3500 ljudi, a godišnji prihodi su im 2017. iznosili 556,7 milijuna eura.