Biznis & tech

Uskoro bi mogla biti prodana prava za emitiranje South Parka, za respektabilnih 500 milijuna dolara

Prava trenutno drži Disneyev Hulu, no to bi se uskoro moglo promijeniti

FOTO: Screenshot/Youtube

Traje borba za prava na streaming legendarne animirane serije South Park. Viacom, koji producira tu seriju te tvorci serije Trey Parker i Matt Stone, mogli bi za otkup streaming prava dobiti između 450 i 500 milijuna dolara. Trenutno prava na streaming pripadaju streaming servisu Hulu, no taj ugovor uskoro ističe. Za jednu od najdugovječnijih animiranih serija u američkoj povijesti, trenutno se bori šest streaming kompanija.

Budući da su prava za streaming pripadala Hulu, prošle epizode South Parka su do sada bile dostupne na tom servisu, koji je pod Disneyevim vlasništvom otkako su kupili 21st Century Fox. Viacom i tvorci serije se nadaju da će prava na streaming prodati do kraja ove godine, kada ističe ugovor s Hulu, a nadaju se također da bi do odluke mogli doći relativno brzo. Odluka bi mogla biti donesena čak i početkom sljedećeg tjedna. Inače, Hulu je prava koja mu uskoro ističu, 2015. platio 192 milijuna dolara.

Rijetke serije mogu postići tolik visoku cijenu

Vrijednost prava na streaming starih serija u posljednjih je nekoliko godina postala ogromna. Streaming platforme se uz originalni sadržaj bore za dobivanje novih pretplatnika nuđenjem i starih serija koje su već postale legendarne. Comcast je seriju The Office platio 500 milijuna dolara, dok je AT&T za HBO Max kupio Prijatelje za 500 milijuna dolara.

Većina serija ne može generirati tako visoku cijenu, no South Park spada u tu kategoriju. Nastao u kasnim 90-ima, animirana serija je postala kultna zbog svojih kontroverznih tema i likova, te se sada emitira u 23. sezoni. To je ujedno i najdugovječnija serija Comedy Centrala, televizijskog kanala u vlasništvu Viacoma. South Park je jedan od najgledanijih televizijskih sadržaja na svijetu, te jedan od najgledanijih među mlađim muškarcima u Americi.

Tvorci će zaraditi isto kao i Viacom

Čini se da Apple nije jedna od šest kompanija koja se bori za prava na South Park, rekli su izbori bliski Viacomu u razgovoru za Los Angeles Times. Apple se navodno pribojava da bi South Park, koji je nedavno imao svoju 300. epizodu, mogao narušiti ugledu kompanije. Posebice se brinu kakav bi efekt kupnja prava mogla imati na njihov ugled u Kini, koji je za Apple vrlo bitno tržište, a koja je istovremeno čest predmet sprdnje u seriji. Kina je između ostalog, zabranila South Park nakon nedavne epizode u kojoj se sprdaju s njima.

Zarada od prodaje prava bi se podijelila između Viacoma, Parkera i Stonea, temeljem ugovora koji je sklopljen 2007. godine. Tada su se dogovorili da će medijski koncern i tvorci zaradu od svog digitalnog sadržaja, u što spada streaming, dijeliti po pola, što bi znači da bi tvorci mogli dobiti 250 milijuna dolara, kao i Viacom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu