Utemeljitelj Farmerona pokušava izgraditi nešto veliko; na novom projektu priključio se Milan Račić

Razgovarali smo s Račićem, Chief Growth Officerom Gideon Brothersa, novom projektu Matije Kopića s glavnim usmjerenjem na robotiku

ZADNJA IZMJENA: kol. 27, 2017
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

Farmeron je bio jedan od prvih uspješnih startupa na ovim prostorima. Svima je vjerojatno najpoznatiji po web aplikaciji za vođenje stočarskih farmi. Razvili su cloud aplikaciju za praćenje i analizu poljoprivrednih aktivnosti na farmi i ubrzo postali jedna od najvažnijih firmi specijaliziranih za upravljanje mljekarskim farmama.

Farmeronov sustav prikupljao je velike količine podataka o životinjama, poput onih o njihovoj prehrani, zdravlju, proizvodnji mlijeka, reprodukciji, čijom su analizom onda pomagali poljoprivrednicima donijeti pravilne odluke.

U kolovozu prošle godine, preuzela ih je američka tehnološka kompanija Virtus Nutrition, specijalizirana za proizvodnju stočne hrane. No, u veljači ove godine, izvršni direktor Farmerona Matija Kopić odlučio se vratiti na domaću i svjetsku startup scenu. Njegov novi projekt, Gideon Brothers, čini se još ambicioznijim, a Kopić je i ovaj put predložio suradnju Milanu Račiću, samo ne kao savjetniku kao u slučaju Farmerona, nego kao partneru.

Glavno usmjerenje Gideon Brothersa je na robotiku

Gideon Brothers bavi se spajanjem umjetne inteligencije, robotike i big date, za koje Račić tvrdi da ne mogu jedna bez druge. Međutim, glavno usmjerenje Gideon Brothersa je upravo na robotiku. Račić, koji je dosad radio na strategijama većih kompanija poput Bombardiera, misli da će investicije u budućnosti ići upravo u smjeru robotike, a kaže i kako u Hrvatskoj postoje odlični kapaciteti koji u toj sferi mogu dodatno rasti.

“Mi možemo konkurirati, i možemo uspjeti. No, nama ljudi stalno odlaze. Zato mi se i svidjela ta ideja koju mi je Matija predložio prije par mjeseci. Ulazimo u pravu industriju koja je u usponu, ulazimo u pravo vrijeme, a imamo već i zainteresiranih investitora. S vremenom će ih sigurno biti više. Imamo i ljude koji su sposobni i koji mogu izvesti naš ambiciozan projekt. Želimo napraviti jednu pozitivnu priču u Hrvatskoj, u kojoj ćemo zadržati te visokokvalificirane ljude, a neki koji su otišli će se možda i vratiti”, kaže Račić u razgovoru za Telegram.

Nije jednostavno izgraditi biznis iz startupa

Iako s Kopićem radi već duže vrijeme i smatra da su dobri partneri, Račić kaže kako je svejedno teško izgraditi pravi biznis iz startupova poput njihovog. Da bi uspjeli, relativno brzo morat će izrasti u veliku firmu, a Račić kaže kako ga je upravo to poguralo da se pridruži Kopiću.

“Ja imam 20-godišnje iskustvo u vođenju velikih firmi, a Kopić ima široko iskustvo u tehnološkom sektoru. U Farmeron je privukao 6,5 milijuna dolara investicija, što je veliki uspjeh za firmu iz Hrvatske. Zajedno smo pametniji, veći i jači.” Na novom projektu, Račić će biti zadužen za profitabilnost kompanije, odnosno pretakanje dobrih ideja u proizvod koji se na kraju može i prodati.

Hrvatski sustav koči, no on je, ustvari, nebitan

Zadužen će biti i za scaling. Scaling, inače, označava period u životu startupa kada menadžment i uprava moraju sistematski ubrzati rast kompanije, ali s uvjerenjem da će im uloženi trud i resursi vratiti dobre rezultate. Račićev fokus je, dakle, na razvoju poslovanja i scalingu, kako bi Gideon Brothers postao barem jednako uspješan startup kao i Farmeron.

“U Hrvatskoj ima mnogo negativnosti, no s ekipom Gideon Brothersa toga nema. Sve se može i ničega se ne bojimo. Koliko god hrvatski sustav koči privredu, mi gradimo firmu kojoj je sustav u neku ruku sasvim nebitan… i zato ćemo uspjeti”, zaključuje Račić.

Ivan Luzar
Telegram autor
481 članak Više o autoru