Biznis & tech

Velika akcija talijanske policije: zaposlenici teleoperatera krali podatke korisnika, 13 uhićenih

Krali su osobne podatke klijenata i prodavali ih pozivnim centrima

FOTO: Profimedia

Talijanska policija je u petak objavila da je uhitila 13-ero zaposlenika najvećeg teleoperatera te zemlje jer su krali osobne podatke klijenata i prodavali ih pozivnim centrima. Istragu su pokrenuli rimski tužitelji nakon što je TIM, najveća talijanska kompanija mobilne telefonije, izvijestio o nizu nezakonitih aktivnosti u svojoj bazi podataka.

Ukradene brojeve telefona osumnjičeni su proslijeđivali tvrtkama s pozivnim centrima koje su ih koristile kako bi bez dozvole zvale klijente i nudile im promotivne ponude. Za još sedmero za koje se sumnja da su upleteni izrečena je mjera zabrane napuštanja mjesta boravka, angažmana u poslovnim aktivnostima i rada na upravljačkim položajima, objavila je policija.

Istražitelji prisluškivali razgovore

Po pisanju talijanskih medija osumnjičenici bi za 70.000 podataka, od brojeva telefona do ostalih osobnih podataka, dobivali 7000 eura, a mjesečno su u prosjeku prodavali po 100.000 podataka, prilagođavajući količinu potražnji. U jednom razgovoru koji su prisluškivali istražitelji jedan od optuženih od zaposlenika TIM-a traži još 15.000 podataka kako bi se u mjesecu došlo do brojke od 70.000 i najavljuje novu narudžbu od 60.000.

Osumnjičeni su godišnje prodavali više od milijun podataka, izvješćuju mediji.

Nastavite čitati