Velika Britanija pokušava spasiti turizam i ugostiteljstvo; smanjuje PDV s 20 na 5 posto

Mjera, koju je danas najavio ministar financija Rishi Sunak, vrijedna je 4,5 milijardi funti

ZADNJA IZMJENA: srp 8, 2020
Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Velika Britanija smanjit će PDV za turizam i ugostiteljstvo, kako bi pomogla tim sektorima koji su među najpogođenijima koronakrizom.

Ta mjera, koju je danas u svom obraćanju u britanskom parlamentu najavio ministar financija Rishi Sunak vrijedna je 4,5 milijardi funti.

PDV za navedene sektore bit će smanjen s 20 na svega pet posto, a mjera će biti na snazi do siječnja sljedeće godine.

Dodatne mjere za zapošljavanje

Sunak je rekao da je cilj smanjenja PDV-a pomoći turističkom i ugostiteljskom sektoru, koji su snažno pogođeni koronakrizom, da ponovno stanu na svoje noge, te da pubovi, restorani, kafići i pansioni ponovno ožive.

“To nikada nije bilo samo ekonomsko pitanje, već i pitanje naših vrijednosti: vjerujem u snagu i izdržljivost Britanaca”, rekao je Sunak. Uz to, najavljene su i dodatne mjere za zapošljavanje, vrijedne dvije milijarde funti, koje se odnose na zapošljavanje mladih. Mladima će vlada financirati plaću na novom poslu za razdoblje od šest mjeseci.

Također, bit će pojačani kapaciteti centara za zapošljavanje, tako što će zaposliti dodatne edukatore, kako bi se zaustavila rastuća nezaposlenost zbog pandemije koronavirusa.

Marko Repecki
Telegram autor
161 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program