Biznis & tech

Više od 5300 poduzetnika traži hitne mjere za spas realnog sektora. Pisali su Plenkoviću

Nisu zadovoljni mjerama koje je Vlada donijela

17.12.2019., Zagreb - U hotelu Westin odrzana je sjednica sredisnjeg odbora HDZ-a. Andrej Plenkovic.
Photo: Borna Filic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Inicijativa Glas poduzetnika, koja okuplja više od 5300 članova, Andreju Plenkoviću uputila je zahtjev za donošenjem hitnih mjera. Njihova svrha je spas radnih mjesta realnog sektora te pokretanje gospodarskog oporavka Hrvatske.

Glavni zahtjevi inicijative vezani su uz tvrtke i obrte kojima je naložena obustava rada, a koji su direktno pogođeni pandemijom koronavirusa. Glas poduzetnika zahtjeve je donio nakon što je Vlada donijela mjere za pomoć.

Oslobađanje dijela obaveza

Zahtjevi uključuju oslobađanje plaćanja poreza na dohodak, doprinosa i prireza, naplate komunalnih naknada, najma gradskih prostora, javnih površina te ostalih nameta gradova i općina u trajanju od 3+3 mjeseca te moratorij na otplatu kredita i leasinga bez naknada i kamata u trajanju od 12 mjeseci.

Osim toga iz inicijative žele ishoditi trajne mjere za sve poduzetnike i obrtnike. One uključuju trajno omogućavanje plaćanja PDV-a po naplati, ukidanje svih parafiskalnih nameta i obaveznih članarina, ukidanje plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje minimalne osnovice za doprinose, za direktore i članove društva te pojednostavljenje procesa i znatno snižavanje troška likvidacije tvrtke.

Postojeće mjere kao što su subvencija minimalne plaće te osiguranje hitnih, niskokamatnih kredita za obrtna sredstva ocijenili su pozitivnim, a za njihovu realizaciju zahtijevaju jasne i transparentne kriterije te brze rokove realizacije.

‘Bitno je ublažavanje krize’

„Sad je trenutak za stvarnu solidarnost i podjelu ovog tereta s dijelom javnog sektora koji nije na prvoj liniji obrane od pandemije, a koji će također morati sudjelovati u smanjenju plaća i privilegija. U ovom trenutku bitno je ublažavanje trenutne krize te očuvanje radnih mjesta”, kažu iz Inicijative.

“Također, ova situacija se treba iskoristiti za smanjenje javnog sektora i optimizaciju državnog aparata, sa svrhom dugoročne održivosti cjelokupnog gospodarstva“, istaknuli su osnivači inicijative u pismu Predsjedniku Vlade RH.

Nastavite čitati