Vlada je odredila četiri sektora koji i dalje mogu računati na mjere. Iz Glasa poduzetnika to nazivaju diskriminacijom

'Mjere moraju biti produžene za sve kojima je pad veći do 50 posto, bez iznimke', kažu

ZADNJA IZMJENA: svi 27, 2020
Foto: Screenshot/HRT

Nakon što je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer najavio da će mjere za očuvanje radnih mjesta biti produljene za one kojima je promet pao više od 50 posto, ali za samo četiri djelatnosti i to ugostiteljstvo i hotelijerstvo, prijevoz putnika i organizatori kulturnih, sportskih i drugih događanja, danas je na njegov prijedlog reagirala Udruga Glas poduzetnika, koja smatra da se radi o diskriminaciji.

“Mjere moraju biti produžene za sve kojima je pad veći do 50 posto, bez iznimke. Ostaju mnoge djelatnosti o kojima nema spomena, a promet im je u velikom padu ili ga uopće nema. Primjer je i fitness industrija koja je posljednjih mjeseci također bila potpuno zatvorena, a sada kada ponovno rade, stižu ljetni mjeseci kada i uobičajeno imaju pad prometa. Također ni Rent-a-car tvrtke ne spadaju niti u turizam, niti u transport nego u djelatnosti iznajmljivanja i davanja u zakup, a imaju pad do 90 posto! Oni će teško prebroditi ljeto, a takvih primjera je mnogo. Pitamo se planira li Vlada kategorizirati mjere pomoći temeljem NKD-a, koji se nije mijenjao posljednjih trinaest godina?”, navodi se u priopćenju Glasa poduzetnika.

Nove djelatnosti bez klasifikacije

Berislav Marszalek iz Odbora za evente udruge Glas poduzetnika upozorava da se od posljednje izmjene Nacionalne klasifikacije djelatnosti koja je bila 2007. godine, pojavilo više stotina novih djelatnosti koje tada nisu postojale pa nisu ni uvrštene u klasifikaciju.

“Globalna ekonomija se razvija brže nego ikad, a brojne djelatnosti kojima je i dalje onemogućen rad i ostvarivanje prihoda, niti ne postoje u NKD-u. Tražimo pravednu tržišnu utakmicu i apsolutno smo protiv tržišne diskriminacije prema djelatnosti, protivno zahtjevima preko 95 posto poslodavaca te protivno i sindikatima koji su u ovoj situaciji na istoj strani s poduzetnicima i poslodavcima. Na čijoj strani je Vlada?“ zapitao se Berislav Marszalek iz Odbora za evente, udruge Glas poduzetnika.

Predlažu povećanje postotka pada prometa

U Glasu poduzetnika smatraju da jedini kriterij mora biti pad prometa, a ako je razlog za sektorsku diskriminaciju taj što nema dovoljno novaca, predlažu da se postotak pada prometa može podići, ali da vrijedi za sve djelatnosti. “Jednako smatraju i naši članovi među kojima smo proveli anketu. Pitali smo ih: Tko treba dobiti potporu za zapošljavanje? Čak njih 95 % smatra kako svi s padom prometa većim od 50% mora ostvariti pravo na potporu.”

Upozoravaju i da se u novim mjerama ne spominje problem s leasing društvima. “I dalje se sva leasing društva nisu očitovala kako će slijediti upute HANFA-e o moratoriju na 12 mjeseci, nenaplaćivanju kamate u tom razdoblju, te da neće koristiti metode prisilne naplate prema do krize urednim klijentima. Upute Ministarstva turizma leasing društvima su također na bazi preporuke te je svaki korisnik leasinga prepušten i dalje individualnoj borbi, a opstanak tisuća tvrtki i deseci tisuća radnih mjesta u djelatnostima povremenog i linijskog putničkog prijevoza, rent-a-car a i charter i taxi boat flota ovise o tješenju ovog problema.”

Marko Repecki
Telegram autor
134 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program