Wal-Mart napao Amazon godišnjom pretplatom na neograničenu dostavu

Wal-Mart će za 50 dolara godišnje nuditi uslugu na više tržišta

ZADNJA IZMJENA: svi 14, 2015
Foto: Jared C. Benedict/Wikimedia Commons

Wal-Mart će svojim online mušterijama ponuditi neograničenu besplatnu dostavu za 50 dolara godišnje, čime će zadati udarac konkurentskom Amazonu, odnosno njihovoj Prime usluzi koja nudi isto, ali za 99 dolara.

Usluga će biti dostupna preko pozivnice na nekoliko tržišta.Više od milijuna artikala odjeće, sportske opreme, elektronike i igračaka bit će dostupno za besplatnu dostavu u iduća tri dana. Glasnogovornik Wal-Marta Ravi Jariwala nije želio otkriti na kojim tržištima će usluga biti dostupna, niti koliko ljudi će dobiti pozivnice.

Kopiraju uspješni Amazon Prime

Najveći svjetski lanac maloprodaje Wal-Mart ovim potezom pokušava uzeti dio online tržišta svjetskom divu online trgovine Amazonu. Prime se pokazao kao pravo oružje Amazona jer zadržava kupce lojalnima, a time je postalo zanimljivo i drugim kompanijama.

Amerikanci Amazon Prime plaćaju 90 dolara godišnje, a usluga uključuje popuste za dostavu i online streaming filmova, serija i glazbe. Lani je pretplata na Prime porasla za više 50 posto i sada imaju više desetaka milijuna pretplatnika. Pokazalo se i da pretplatnici Primea troše više nego povremeni kupci.

Analitičar Macquarie Researcha Ben Schachter procjenjuje da Amazon ima barem 35 milijuna Prime pretplatnika, a da će do 2020. polovica amričkih kućanstava imati pretplatu na Prime.

Wal-Mart pokušava podići prodaju

Wal-Mart se u međuvremenu pokušava izvući iz negativnih prognoza i poboljšati odnose s kupcima. Kompanija je u veljači smanjila prognoze prodaje, a povećanjem plaća i nekim ulaganjima su zabrinuli ulagače. Zbog toga su dionice Wal-Marta pale za 1 posto na 78,16 dolara, a od početka godine su pale za čak 9 posto.

Web stranica Wal-Marta ima 60 milijuna jedinstvenih posjeta mjesečno i nudi 8 milijuna artikala. Stranica je integrirana s fizičkim dućanima uslugom Wal-Mart Pickup, koja kupcima nudi mogućnost online narudžbe i besplatnog preuzimanja paketa u dućanu, te uslugom Pickup Today, koja kupcima omogućava preuzimanje paketa nekoliko sati nakon narudžbe.

Wal-Mart je najveći privatni poslodavac u SAD-u s 1,3 milijuna zaposlenika. Prošli mjesec su, zbog želje da poprave odnose s kupcima i povećaju prodaju, povisili plaće 500 tisuća svojih zaposlenika s 9 dolara po satu na 10 dolara.

Viktor Horvat
Telegram autor
232 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program