Wall Street Journal piše da će Facebook uskoro predstaviti svoju kriptovalutu

Uz Visu i Mastercard, u projektu su navodno i kompanije poput Ubera, Stripea i Booking.coma

ZADNJA IZMJENA: lip 14, 2019
Foto: AFP

Facebook je okupio desetak kompanija koje će investirati u njihovu kriptovalutu Libra, koju će navodno predstaviti sljedeći tjedan, saznaje The Wall Street Journal. Među tim partnerima su neke velike financijske institucije poput Mastercarda i Vise te kompanije poput PayPala, Ubera, Stripea i Booking.coma. Svaka od tih kompanija trebala bi investirati oko 10 milijuna dolara za razvoj kriptovalute, a tom investicijom će postati dijelom Libra Associationa, nezavisnog konzorcija koji će nadgledati kriptovalutu neovisno od Facebooka.

Umiješanost velikih financijskih tvrtki poput Vise i Mastercarda je zanimljiva, budući da se kriptovalute često percipiraju kao jeftinija i slobodnija alternativna nekim bankarskim uslugama. Wall Street Journal špekulira da su te financijske investicije ušle u konzorcij kako bi mogle nadzirati Facebookove ambicije u svijetu financija, ali i da izvuku neku korist od valute kojoj bi pristup trebalo imati preko 2,4 milijarde ljudi, odnosno, Facebookovih korisnika.

Lansiranje 2020. godine?

S druge strane, stvaranjem neovisnog tijela za nadziranje kriptovalute, Facebook uklanja barem dio sumnji koje bi korisnici mogli imati u Libru zbog Facebookovih problema s privatnosti i zaštitom korisničkih podataka. Očekuje se da bi Libra mogla biti predstavljena 18. lipnja,, a njeno puno lansiranje korisnicima Facebooka očekuje se u 2020. godini.

Libra bi trebala biti “stablecoin”, odnosno trebala bi stabilnija od ostalih kriptovaluta, jer se njena cijena veže sa stabilnom vrijednošću, poput vrijednosti američkog dolara ili zlata. Stabilnost je ključna stavka, budući da Facebook želi privući ljude iz zemalja u razvoju da koriste njihovu valute. Facebook navodno razvija i bankomate na kojima će ljudi moći pretvoriti svoj novac u Libru.

Ivan Luzar
Telegram autor
1781 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program