Završava sajam CES, pa smo izvukli fora proizvode i koncepte koji su predstavljeni (među kojima je i par hrvatskih)

Čini se da ni 51. izdanje najvećeg sajma potrošačke elektronike nije razočaralo

ZADNJA IZMJENA: sij. 12, 2018
Foto: Telegram

Sajam potrošačke elektronike CES u Las Vegasu je najveći takav sajam na svijetu. U petak službeno zatvara svoja vrata, stoga smo odlučili sastaviti popis proizvoda i koncepata koji su nam se najviše dojmili. CES 2018 nije ni ove godine razočarao, te se još jednom pokazao kao sajam koji naglašava koje bi smo tehnologije mogli vidjeti ove godine. Među proizvodima s CES-a, očekivani je naglasak na električnim vozilima, glasovnim asistentima i umjetnoj inteligenciji.

Ove godine mogli smo vidjeti i povratak Googlea na sajam, koji je u zadnjih par godina uglavnom slao predstavnike, koji bi održavali interne sastanke s drugim kompanijama i potencijalnim partnerima. Također, vidjeli smo par električnih automobila pored kojih dosadašnji serijski modeli izgledaju naprosto dosadno.

Hrvatska ove godine ima par predstavnika, među kojima su MAKERbuino, me.mum, te robot Rosie koji je nastao u suradnjom s Gideon Brothersa i Aeolus Roboticsa. Izvukli smo što su predstavile hrvatske firme i još neke zanimljive proizvode i koncepte koji su nam se svidjeli.

Robot Rosie

Posted by Aeolus Robotics on 9. siječnja 2018

Aeolus Robotics je predstavio svojeg kućnog robota Rosie, koji je nastao u suradnji s hrvatskim stratupom Gideon Brothers. Rosie je među prvim realno korisnim kućnim robotima, koji može primjerice donijeti hranu, pospremati ili pronalaziti izgubljene predmete.

Inženjeri Gideon Brothersa razvijali su programsku podršku za ruke robota, simulacijske alate za obavljanje zadataka, te vizualizacijske alate za upravljanje, te radili na razvoju integracije i sustava za ispitivanje rada. Gideon Brothers je inače prije godinu dana pokrenuo Matija Kopić, osnivač Farmeraona. Kao Chief Growth Officer, krajem kolovoza prošle godine pridružio im se i Milan Račić.

MAKERbuino

MAKERbuino is a smash hit at this year's CES! Visit us at Eureka Park, Sands G, booth #51869 and try out a MAKERbuino…

Posted by MAKERbuino on 11. siječnja 2018

CircuitMess, startup mladog Karlovčanina Alberta Gajšaka prvi puta se sa svojom konzolom MAKERbuino predstavio na sajmu CES. Kako piše Bug, nakon što su MAKERbuino konzolu na sajmu vidjeli predstavnici Amazona, zainteresirali su se za potencijalnu distribuciju na američkom tržištu, ako ne i šire.

MAKERbuino je inače igraća konzola koju kupac sam mora sastaviti, prema uputama s interneta. Zbog slaganja i praćenja uputa, MAKERbuino je odlično sredstvo za učenje o elektronici i programiranju, ali i odlično sredstvo za zabavu. Do sada je prodano preko 3.000 primjeraka ove konzole, a nedavnom kampanjom na Kickstarteru, MAKERbuino je prikupio oko 100.000 dolara, deset puta više nego što su tražili.

Me.mum

https://www.youtube.com/watch?v=yUaYrKWZoYs&feature=youtu.be

Me.mum je uređaj koji se priključuje na smartphone, a putem njega može se odrediti najplodniji period u menstrualnom ciklusu. Cilj mu je povećanje šansi za trudnoću. Sustav se sastoji od mikroskopa koji se spaja na mobitel, a temeljem analize sline, određuje se da li je došao najplodniji period mjeseca.

Startup Me.mum su pokrenuli Maja i Hrvoje Bujas, koji je jedan od aktivnijih hrvatskih startup poduzetnika. Bujas je na sajmu prezentirala novi redizajnirani uređaj, koji je izrađen pomoću 3D printera.

Byton električni SUV

Time is ticking. Witness firsthand the next generation smart device up close and personal. Interact and share the…

Posted by BYTON on 10. siječnja 2018

Prvi strani proizvod koji nam se svidio je kineski startup za električna vozila Byton. Pokrenuli su ga bivši direktori Tesle, BMW-a i Nissana, a Byton je predstavio svoje prvo vozilo kojeg nazivaju “inteligentnim električnim SUV-om”. Byton u svojoj najjačoj izvedbi, s dva elektromotora ukupne snage 350 kW i baterijom kapaciteta 95 kWh može prevaliti sasvim respektabilnih 520 kilometara. Njihovom tehnologijom brzog punjenja, SUV bi se do 80 posto kapaciteta mogao napuniti u 30 minuta.

Iako je vanjština zanimljivog dizajna, prava zvijezda automobila je interijer. Byton naime ima ekran dužine 125 centimetara s visinom od 25 centimetara, dakle gotovo od vrata do vrata. U volanu se također nalazi dodatni ekran namijenjen samo vozaču, dok se na stražnjim sjedalima nalaze još po dva ekrana za putnike. Integriran je i Amazonov glasovni asistent Alexa, kao i Amazonovi servisi za streaming glazbe i videa.

Samsungov The Wall televizor

Ime The Wall, odnosno zid, iznimno je prikladno za Samsungov novi televizor. Sa svojom dijagonalom od 146 inča (3,7 metara), televizor može doslovce prekriti cijeli zid. Međutim, Samsungov televizor je također modularan, zbog čega se može još dodatno povećati. Slična tehnologija se primjerice koristi u ogromnim reklamnim panelima, koji koriste niz LED dioda za prikazivanje slike. Zbog LED dioda, televizor ne treba nikakvo pozadinsko osvjetljenje.

Korisnici će moći dodavati ili micati pojedine ekranske module televizora, kako bi mogli svoj televizor učiniti većim ili manjim, ovisno o njihovim potrebama. Samsung kaže kako su time uspjeli ukloniti dosadašnja ograničenja u ekranskim dijagonalama, budući da televizor ne bilježi nikakav pad u kvaliteti rada povećanjem ili smanjenjem dijagonale.

Gemini računalo Planet Computersa

Za slučaj da ste bili pripadnik tech scene 90-ih, vjerojatno ćete se sjećati malenih PDA računala. Ideja tih računala je bila nuđenje korisničkog iskustva nalik laptopima, koje međutim stane u džep. Dolaskom smartphoneova, PDA računala su pomalo pala u zaborav, no bivši inženjeri Psiona, nekad glasovitog proizvođača PDA-ova, žele ponovno oživiti tu proizvodnu kategoriju.

Gemini je preklopno računalo koje nosi 18:9 ultra-široki ekran s 1080p rezolucijom, te deset-jezgreni MediaTek Helio X27 procesor s 4 GB RAM memorije. Posebnost je u tome što Gemini sadrži tipkovnicu sasvim pristojne veličine, na kojoj se može tipkati i sa svih deset prstiju. Gemini može pokretati Android ili Linux operativne sustave, ovisno o potrebama korisnika.

Acer Swift 7

Acer je na CES-u predstavio laptop, za kojeg tvrdi da je najtanji na svijetu, sa debljinom od samo 8,98 milimetara. Kućište je izrađeno od aluminija, kao i prethodnik, no nosi konvencionalniju crnu boju spram prethodnikove zlatne. Obrubi oko 14 inčnog ekrana su u ovoj generaciji nešto tanji, zbog čega Swift 7 izgleda osjetno atraktivnije.

Unatoč rekordnoj tankoći, Swift 7 i dalje ima osvijetljenu tipkovnicu, te sasvim pristojni kapacitet baterije koji mu daje do deset sati rada. Laptop nosi sedmu generaciju Intelovih i7 procesora, koji se pritom pasivno hladi, odnosno nečujno, zbog nedostatka ventilatora.

Senzor otiska prsta unutar ekrana

Iako je Synaptics sredinom prošlog mjeseca objavio kako su uspjeli ubaciti senzor otiska prsta unutar ekrana mobitela, kineski proizvođač Vivo je predstavio prvi model s tim ugrađenim senzorom. Radi se o optičkom senzoru, koji može “gledati” kroz piksele OLED ekrana, zbog nedostatka elementa pozadinskog osvjetljenja.

Time, ekran je za senzor praktički proziran, pa on bez problema može očitati otisak prsta. Praktično je što pikseli ekrana također osvjetljavaju otisak, stoga je čitanje prsta moguće i u potpunom mraku. Senzor je međutim nešto neprecizniji i sporiji od dosadašnjih, no prema trenutnim osvrtima, razlika je gotovo neprimjetna.

LG Smart Display

Google je na CES-u predstavio i novu kategoriju uređaja, pametne zaslone s integriranim Google Asistentom. Logično, glavni konkurent mu je relativno sličan Amazonov Echo Show. Google na sajmu nije predstavio vlastiti hardver, već su njihovi partneri, poput Lenova, JBL-a i LG-a predstavili svoje uređaje temeljene na novoj platformi.

Među njima, zanimljiva je LG verzija, dostupna u veličini od osam inča. Sa lijeve i desne strane ekrana se nalaze zvučnici, stoga LG-jev asistent nalikuje na pomalo nabrijanu kućnu liniju. Uređaj spaja uobičajenu glasovnu interakciju s Google Asistentom i prikaz informacija na ekranu. Primjerice, pri traženju recepata, pametni zaslon neće samo diktirati korake recepta, već će na ekranu prikazivati cjelokupni recept.

Samsung Family Hub hladnjak

Samsung je svoj novi hladnjak zamislio kao središte pametnog doma. U hladnjak je integrirana podrška za SmartThings sustav za uređaje poput pametnih žarulja, te njihov vlastiti Bixby glasovni asistent. U hladnjak su ugrađeni i sasvim solidni AKG zvučnici, koji će sigurno kuhinju moći ispuniti glazbom.

Verzija Bixbyja koja je integrirana u frižider može prepoznati različite glasove, stoga može davati personalizirane odgovore. Dakle na pitanje “što je novo?” može ukućanima davati drugačije odgovore. Frižider može na svojem ekranu prikazivati neke aplikacije vezane za hranu, primjerice Meal Planner za prikaz recepata.

Sony AIBO

Sonyjev robotski psić je prvi puta predstavljen 1990. godine, a zadnji model je proizveden 2005. godine. Nakon 13-godišnje stanke, AIBO se vraća u velikom stilu. Uz to što su dizajn i kretnje unaprijeđeni, psić je i osjetno pametniji. AIBO može upravljati uređajima unutar pametnog doma putem slušanja glasovnih naredbi.

Novopredstavljeni AIBO ima OLED ekrane koji oponašaju oči, zbog čega djeluje nešto realističnije, ali i ekspresivnije. AIBO bi poput pravog psića s vremenom trebao razviti i vlastiti karakter, stoga niti jedan AIBO neće biti identičan drugom. Putem kamera, AIBO može prepoznati različite članove obitelji, ali i raspoznavati različite objekte.

Fisker Emotion

Dizajner automobila Henrik Fisker je konačno odlučio u potpunosti pokazati svoj novi auto Emotion, nakon nekoliko mjeseci pompoznih najava. Radi se o potpuno električnom sportskom sedanu, nešto dramatičnijeg dizajna spram ostalih elektromobila na tržištu. Fisker tvrdi da bi mu domet trebao biti oko 650 kilometara, no najavljeno brzo punjenje u roku devet minuta neće biti dostupno pri lansiranju 2020. godine.

Pri lansiranju, Emotion će koristiti konvencionalne LG-jeve baterije koje se i danas mogu pronaći u električnim vozilima. Emotion bi trebao biti sposoban i za autonomnu vožnju, koja bi također trebala postati dostupna nakon lansiranja, putem nadogradnje softvera. Međutim, potencijalno najzanimljivija stvar automobila su njegova vrata, koja se otvaraju vertikalno.

LG Rollable OLED TV

LG je predstavio prvi televizor s UHD rezolucijom koji se može savijati, odnosno namotati. Televizor kada je isključen, djeluje poput malo većeg soundbara, no uključivanjem ekran polagano počinje izlaziti iz kućišta. Fleksibilnost ekrana se može zahvaliti korištenjem OLED panela, koji za razliku od konvencionalnih LED televizora ne zahtjeva fiksno pozadinsko osvjetljenje.

Televizor se može koristiti u tri različita načina rada. U prvom modu, prikazuje se samo četvrtina ekrana, na kojoj se prikazuju informacije poput vremenske prognoze ili obiteljskih slika. Drugi mod je za prikaz filmova u 21:9 orijentaciji. Tada se TV dodatno izvlači iz kućišta, no točno do visine potrebne za 21:9 format. Zbog toga, ispod i iznad prikaza filma se ne stvaraju crni obrubi, a televizor zaista izgleda kao 21:9 model. Potpunim otvaranjem, TV poprima dijagonalu od 65 inča, s klasičnim 16:9 odnosom stranica.

Razer Project Linda

Nakon što su nedavno predstavili svoj prvi mobitel, Razer je odlučio na CES-u predstaviti konceptni “laptop” u kojeg se mobitel može umetnuti. Laptop naziva Project Linda u sebi ne sadrži nikakve računalne komponente, već samo ekran, tipkovnicu i dodatnu bateriju. Linda čak ne sadrži niti zvučnike, budući da su zvučnici na Razerovom mobitelu trenutno najimpresivniji na tržištu.

Mobitel se umeće u mjesto gdje se na drugim laptopima nalazi trackpad, stoga se ekran mobitela i koristi kao trackpad. Prikaz s ekrana mobitela se potom prebacuje na ekran laptopa, više nalik tabletnom sučelju Android sustava. Razerovi prototipi s CES-a nemaju baš naviku pronaći se na tržištu, kao što se nije pojavio niti prošlogodišnji laptop s tri zasebna ekrana. Stoga, nismo optimistični da će se Linda ikada moći kupiti.

My Special Aflac Duck

Robotska plišana igračka nalik patki jedan je od posebnijih uređaja predstavljenih na CES-u. Umjesto nekakvog futurističkog scenarija u kojem plišana patka može kontrolirati pametni dom, ona je namijenjena pomaganju u liječenju djece koja boluju od raka. My Special Aflac Duck sadrži pet dodirnih senzora unutar obraza, ispod krila te na leđima, a djeca se mogu s njima grliti ili ih pomaziti.

Patka će im uvijek sretno uzvratiti svojim glasanjem dok pomiče glavu. Uz patku, isporučuju se također plastični diskovi s RFID odašiljačima, a svaki disk na sebi ima naslikan emoji koji se odnosi na poneku emociju. Primjerice, ako su djeca sretna, dodirivanjem diska sa smajlićem na prsima patke, patka će također se sretno glasati. Aflaic, kompanija koja proizvodi robotsku patku, ne planira ju prodavati već ju poklanjati djeci koja boluju od raka diljem Amerike.

Toyota e-Palette

Toyota je predstavila radikalan koncept urbane mobilnosti, koji je naravno električan i posve autonoman. Toyotine e-Palette je zamišljen kao modularno vozilo, odnosno kao vozilo koje može dolaziti u više veličina. Pri predstavljanju, pokazali su dva modela, kraći sa četiri kotača, te veći model sa osmero kotača.

Zbog nedostatka volana, pedala i ostalih elemenata za ljudsko upravljanje vozilom, površina i volumen unutar kabine su potpuno iskoristivi. Toyota je ta vozila zamislila kao malene autonomne autobuse, ali također kao mobilne trgovine ili fast food restorane. Na projektu e-Palette kažu da su surađivali sa Amazonom, prijevozničkom kompanijom Didi Chuxing, Mazdom, Pizza Hutom i Uberom, stoga se može očekivati kako će kompanije biti jedne od prvih koje će imati ta vozila. Naravno, ako ikada izađu iz konceptne faze.

Ivan Luzar
Telegram autor
480 članaka Više o autoru