Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Biznis & tech

Zbog nedostatka radnika hrvatski turizam lani izgubio 100 milijuna eura

No, ima i problema, posebno s radnom snagom u turizmu

U jutrošnjoj emisiji HRT-a U mreži Prvog gostovali su Monika Udovičić iz Ministarstva turizma, Neven Ivandić s Instituta za turizam i Bernard Zenzerović iz Udruge poduzetnika u hotelijerstvu. Govorili su o turističkoj sezoni i stanju u turizmu. Udovičić je kazala kako se od ove turističke sezone očekuju dobri rezultati.

“Turistička sezona se proširuje i vraća na pretpandemijski period”, komentirala je. Upitana što znače dobri rezultati, kazala je da se priželjkuju rezultati slični ili isti kao u 2019. godini, ali naglasila i kako bi bilo sjajno da se rastereti “glavni dio turističke sezone” i da se te rezultate “proširi na ostale dijelove Hrvatske”. Objasnila je da bi to bilo dobro jer smo svjedočili da u nekim destinacijama u vrhu sezone imamo i prevelik broj turista.

‘Treba krenuti u smjeru održivog razvoja’

Ivandić je kazao kako je Hrvatska danas svjesna da treba krenuti u smjeru održivog razvoja turizma pa se osvrnuo na utjecaj pandemije koronavirusa. “Korona je pokazala promjene trendova na svjetskom tržištu, a to je da onaj tko ne krene u smjeru održivog razvoja, vjerojatno će za pet, šest godina početi ozbiljno gubiti tržišni udio”, kazao je. Dodao je da se treba prestati govoriti o dolascima i broju noćenja i da sve pokazatelje treba prebaciti u monetarne.

Zenzerović je pak govoreći o turističkoj sezoni istaknuo problem nedostatka radnika s kojim se, kaže, susreću sve europske zemlje. “Već smo prošle godine, koja je bila pandemijska, izgubili 100 milijuna eura zbog nedostatka radne snage. Prema procjenama i dalje nedostaje oko 10 tisuća radnika, posebno kod malih i srednjih poduzetnika”, kazao je.

Govoreći o rješavanju situacije naveo je dva smjera, rekavši kako se pokušava aktivirati studente, ali i umirovljenike te dodaje da je potreban i dio radne snage za inozemstva za koju se pak bore Slovenija, Austrija, Italija te cijela EU. Kazao je da Hrvatska mora napraviti nešto da što prije možemo staviti te radnike na tržište, a ne da čekaju u dugim redovima na policiji.

‘Nije samo stvar u brojevima, važno je kakvi su’

Udovičić je ispričala da probleme s radnom snagom imamo godinama i da se očito nije dovoljno pažnje posvetilo tome.

“Kada govorimo o radnoj snazi, nije samo stvar o radnoj snazi, već o kvalitetnoj radnoj snazi i nedostatak iste nam ne samo donosi smanjenje prihoda, već i smanjenje kvalitete što nam narušava tržišnu poziciju, naglašava Ivandić i dodaje kako u hrvatskoj ima velikog resursa radne snage, ali se treba razmišljati i o njihovoj kvaliteti”, rekla je.

Udovičić: ’Domaći gosti su drugi po redu iza Njemačke’

Istaknula je kako Ministarstvo ulaže napore da privuku i domaće goste. “Možemo vidjeti da su trenutno domaći gosti drugi po redu iza gostiju iz Njemačke. Provodimo kampanju „Doživi domaće, istraži ruralnu Hrvatsku”, kojoj je cilj da naši sugrađani upoznaju ljepote Hrvatske”, kazala je.

Ivandić je govorio o podacima o noćenjima rekavši kako noćenja u kampovima i privatnom smještaju ubrzano rastu i to iznad brojki iz 2019., dok su noćenja u hotelima ispod brojki iz 2019. “Mi s ovim možemo predvidjeti da će doći do strukturnih promjena u potražnji, rekao je i dodao kako se može očekivati daljnji rast cijena, ali kako se moramo pobrinuti za kvalitetu ponude.”, kazao je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više